Több diplomásra volna szükség

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nyilatkozott a Népszabadságnak, ahol kifejtette, hogy ma már kevés egy érettségi, és több diplomásra volna szükség.

A Népszabadság hétfői számában megjelent interjúban Lovász László, az MTA elnöke beszélt a felsőoktatási stratégiáról. Jó, hogy elkészült egy ilyen hosszú távú koncepció, ugyanakkor jó lett volna, ha az egyeztetésre egy hétvégénél több idő állt volna rendelkezésre – mondta.

Az MTA elnöke szerint hazánkban az egyetemek a közép-európai átlagnál is rosszabbul finanszírozottak. A stratégia szerint a felsőoktatás finanszírozásának javulása nem várható a következő években, holott az intézmények költségvetési helyzetének javítása szerinte elengedhetetlen.

A pályaelhagyó bölcsész nem fölöslegesen kiképzett valaki – fejtette ki Lovász László, és arra is kitért, hogy több diplomásra lenne szükség. Hozzátette: A statisztikák nem támasztják alá, hogy a diplomások körében nagyobb lenne a munkanélküliség, sőt kisebb.

Minél több fiatalnak kell olyan általános képzést nyújtani, amelynek segítségével viszonylag könnyen meg tudja tanulni egy-egy szakmán belül a változásokat – vélekedett az MTA elnöke.

 

Forrás: eduline.hu

Fotó: parameter.sk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]