Visszatér a szóbeli felvételi

Januártól több ponton is módosult a felsőoktatási törvény és a felvételi rendelet, így az egyetemek és főiskolák szóbeli alkalmassági követelményeket határozhatnak meg, emellett változik a felvételin figyelembe vehető érettségi tárgyak köre is.

Az egyik legjelentősebb változás az intézmények irányításában történt. A kancellárok felhatalmazást kaptak, hogy intézményvezetőként járjanak el a hatáskörükbe utalt feladatok ellátása során, egyebek között a számviteli, munkaügyi, jogi, informatikai, üzemeltetési és vagyongazdálkodási tevékenységekben.

Idén indul a duális képzés, erre az első évben 800 hallgató iratkozhat be, a gyakorlati képzésbe pedig több vállalat is bekapcsolódik. A vállalatok érdekeinek erősítése céljából az új adószabályok lehetővé teszik számukra, hogy az intézményi támogatások ötven százalékát levonják a társasági nyereségadóból. A duális képzéstől a hallgatók elhelyezkedési lehetőségeinek javulását várja a szaktárca.

A felvételi eljárásban az idei évtől alap- és osztatlan képzés esetén 260-ról 280 pontra, felsőoktatási szakképzés esetén pedig 220-ról 240 pontra emelkedett a jogszabályi minimumpontszám. A minimumpontszámot úgy kell elérni, hogy az emelt szintű érettségiért járó többletpontok mellett már a nyelvvizsgáért és az OKJ-szakképzettségért járó többletpontokat is bele kell számítani.

Januártól a felsőoktatási intézmények szóbeli alkalmassági követelményeket határozhatnak meg, de ha a felvételiző több olyan szakra is jelentkezik, ahol alkalmassági vizsgát írtak elő, akkor ezt csak egyszer, az elsőként megjelölt intézményben és szakon kell letennie.

Az idei felvételin a pontszámításnál több érettségi tárgyat vesznek figyelembe, így a választható élő idegen nyelvek közül már a portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn nyelvek is szerepelnek, míg a szakmai előkészítő tárgyak közül beszámítható lett a faipari alapismeretek tantárgy. A testnevelő-edző szak felvételi követelménye is szigorodik: már csak emelt szintű testnevelés érettségivel lehet bekerülni.

Szakonként meghatározott keretszámok nem lesznek, a felvehetők létszámát az intézményi kapacitás befolyásolja. Ezek már elérhetők a Felvi oldalán: az ELTE csaknem 11 ezer gólyát fogadhat jövőre.

Megkezdődik az egyetemi oktatók életpályájának kidolgozása is, így már akár az év második felében életbe léphet az új bértábla. A hallgatói önkormányzatokra vonatkozó szabályok is szigorodnak: a rendezvényszervezési joguk mindenképp szűkül, de a szenátusi részvételi arányt továbbra sem korlátozzák.

Forrás: mno.hu

Kép: firtos.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]