Egymással, egymásért!

Az ENSZ 1992-ben a Fogyatékosok Nemzetközi Napjává nyilvánította december 3-át. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira.

Fontos, hogy az emberekben tudatosuljon, a fogyatékkal élő emberek a társadalom egyenrangú tagjai, ennek ellenére a mindenkit megillető jogokkal és lehetőségekkel Ők csak jelentős nehézségek árán élhetnek, vagy egyáltalán nem adatik meg számukra ez a lehetőség. Akkor tudunk ezen változtatni, ha mindannyian elfogadóbbakká és figyelmesebbé válunk. Ez a nap felhívja a figyelmet arra, hogy mind több információt szerezzünk jogaikról, szükségleteikről és képességeikről.

Hazánkban több mint 600 ezer tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő ember él. Az Ő életüknek alakulása családtagjaikat is érinti, így még több ember számára fontos, hogy igyekezzünk segíteni az integrációjukat. A felsőoktatásban eltöltött idő alatt több pályázati lehetőség is adódik, mely a fogyatékkal élő hallgatókat hivatott segíteni. Ilyen a Miniszterelnökség közigazgatási ösztöndíja, amely kifejezetten a felsőoktatásban résztvevő, fogyatékkal élő hallgatókat kívánja támogatni. A pályázatról bővebben ITT olvashattok!

Mindannyiunk számára fontos, hogy egy olyan társadalom részesei legyünk, amely toleráns, de nem csak elfogadja, hanem segíti is azokat, akik valamilyen oknál fogva fogyatékossággal élőkké váltak. Ne csak ezen a napon figyeljünk társainkra, próbáljunk meg a hétköznapokban figyelmesen, segítőkészen élni!

Forrás: eselyegyenloseg.hu; fszk.hu

Kép: natashagriggs.com.au

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]