Továbbtanulás érettségi nélkül?

Palkovics László államtitkár nyilatkozott az új felsőoktatási stratégiáról.

Az utóbbi hónapokban egyre több hír érkezik a felsőoktatási törvény módosításáról és a felvételi követelmények változásáról. A Fokozatváltás a felsőoktatásban című új felsőoktatási stratégiát októberben hozták nyilvánosságra, és várhatóan 2015. elején fog tárgyalni róla a Parlament.

Szombaton pedagógusok tüntettek a a gimnáziumi férőhelyek csökkentése, a szakképzés tervezett átalakítása és a 2015-ös költségvetés ellen.

“A gazdaság szerkezetéből le lehet vezetni, milyen arányban van szükség diplomás és nem diplomás szakemberekre”- nyilatkozta ennek kapcsán a felsőoktatási államtitkár a vs.hu-nak, aki szerint a gimnáziumi férőhelyek korlátozását félreértették, ugyanis nem cél, hogy kevesebben tanuljanak tovább, ellenben a szakmunkások számát szeretnék növelni. Palkovics László szerint lehetőséget kell teremteni a szakmunkások számára is a továbbtanulásra. Számukra viszont érettségi helyett más felvételi követelményeket támasztana az államtitkár, hisz, ahogy nyilatkozta, öt év munka után már nehéz a közéleti tárgyakat megkövetelni tőlük.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy át fogják gondolni az állami ösztöndíjas gazdasági képzéseken a létszámot, ugyanis ezen a területen hiány van. Palkovics szerint nem érdemes öt évnél távolabb tervezni, épp ezért nagyon specializált alapszakokat sem érdemes indítani, mert nem lehet tudni mi lesz 10-15 év múlva a gazdaságban.

A 2020-tól bevezetni kívánt kötelező nyelvvizsga és emelt szintű érettségi kapcsán pedig úgy nyilatkozott: tizenkét évnek “elégnek kell lennie arra, hogy egy nyelvet középfokon megtanuljon”, a feltételek adottak hozzá.

Forrás: eduline.hu nyomán

Kép: berettyoradio.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]