Mire figyeljünk az önéletrajzunkban?

Összegyűjtöttük az önéletrajz készítésekor, szerkesztésekor felmerülő érdekes és kényes kérdéseket, helyzeteket. Lássuk mik ezek!

Sok problémába belefuthatunk önéletrajzunkkal kapcsolatban, ezek kiküszöbölése létfontosságú lehet álláskeresés során.

Gond akkor is adódhat, ha találtunk már munkát, több éve dolgozunk az adott munkahelyen és hirtelen megszűnik, ez minél előbbi váltásra kényszerít minket. Lehet, hogy ekkorra az önéletrajzunk elavult, szerkesztésre szorul több pontban is, ezt hamar végezzük el mielőtt újabb munkakeresésbe kezdenénk. A pályakezdők sincsenek egyszerű helyzetben, mivel sokszor nem készítik fel őket megfelelően a CV készítésre. Próbáljunk több helyről, előre tájékozódni az önéletrajz készítését illetően, hogy kikerülhessük az alapvető problémákat.

Az is baj lehet, hogy ha tanulmányaink elhúzódtak vagy nem fejeztük be, ezt az önéletrajzunkban valahogy fel kell tüntetni, de el is lehet fedni. Hangsúlyozzuk inkább a szakmai tapasztalatunkat, ezt előre is tehetjük. Azt is felvethetjük, hogy a munka elnyerése érdekében hajlandóak vagyunk levelezőn tanulmányokat folytatni, ez szimpátiát kelthet a munkaadóban és felülírhatja a követelményeket.

A szakmai tapasztalat részt dolgozzuk ki leginkább a CV-ben. Legyen átlátható, folytonos és itt soroljuk fel a korábbi munkatapasztalatainkat. A tapasztalatok bemutatásánál fontos, hogy ne tartalmazzon nagyobb “lyukakat”, olyan időszakot amelyben éppen üresjáratban voltunk, mert erre könnyen ráharapnak a személyzetisek. Inkább tegyünk hozzá pár hónapot valamelyik munkahelyükhöz, ahol tanulmányokkal vagy munkával kapcsolatos hasznos tevékenységet folytattunk (pl. nyelvtanulás). Ezt egy motivációs levélben próbáljuk részletesebben kifejteni, hogy a munkáltató lássa, nem vesztegetjük az időnket.

Ha rövid munkaviszonyokkal rendelkezünk, ami mellett van több hosszabb is, akkor nincs miért aggódnunk, de ha sok rövid munkaviszonyunk volt, akkor ezeket érdemes szóban az interjún megindokolni, de nem magyarázkodni. Motivációs levélben is kifejthetjük, hogy mi az oka a rövid munkaviszonyunknak. Például a munkáltató cég megszűnése, felszámolása elég gyakori ok, ezeket tüntessük fel.

A kép kérdése sem egyszerű önéletrajzunknál. Ha nem kérik, akkor nem feltétlenül muszáj képet beillesztenünk, de ha mi úgy érezzük, mégis személyesebb képpel a CV, akkor nyugodtan rakjunk bele. Próbáljunk olyan képet választani, ami jó minőségű, előnyös, üzleties, de nem túl előre beállított.

Sose kövessünk el olyan hibát, amin a CV olvasója kiakadhat. Ne írjunk bele olyat, mint például “kérem pályázatomat kezeljék bizalmasan“, mivel ezzel bizalmatlanságot fejezünk ki a munkáltató felé. Ők is tisztában vannak azzal, hogy minden önéletrajzon beérkező adatot bizalmasan kell kezelni. Azt sem szerencsés belefoglalni önéletrajzunkba, hogy “kérésre több információt is megadok“, mivel ez túl általános, a CV olvasója pedig ilyenkor tovább fog haladni egy olyan életrajhoz melyben minden információ megtalálható. Próbáljuk úgy írni önéletrajzunkat, hogy az hiánytalan legyen, semmit ne felejtsünk ki belőle.

Ezen problémák kikerülésével, növelhetjük a számunkra megfelelő munka megtalálásának esélyét.

Forrás: KarrierCafé és JobAngel

Kép: profession.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]