Erasmus – az első lépések

Nagyszerű lehetőség minden diák számára az Erasmus program ahhoz, hogy bepillantást nyerjen egy másik ország diákjainak életébe, egy más kultúrába. Most a jelentkezésről olvashattok egy rövid tájékoztatót.

Az Erasmus, illetve utódja, az Erasmus+ az Európai Unió legnagyobb csereprogramja, amellyel egy-két féléves külföldi részképzésen, illetve szakmai gyakorlaton vehettek részt – a kint elvégzett kurzusok a tanulmányaitokba is beszámítanak.

A hallgatók egyszer utazhatnak ki részképzésre, illetve egyszer szakmai gyakorlatra. A kiutazás hossza egyszerre legalább két hónap, de egy képzési cikluson belül maximum 12 hónap lehet.

Lehetőségetek van az EU tagországokon kívül kijutni Macedóniába, Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába vagy akár Törökországba is.

A program előnye, hogy a fogadóintézményben nem kell tandíjat fizetnetek, és lehetőségetek van Erasmus-támogatás elnyerésére is.

Hogyan jelentkezzek?

Attól függően, hogy őszi vagy tavaszi tanévre pályáztok, általában már a kiutazást megelőző tanévben jelentkeznetek kell az ösztöndíjra saját oktatási intézményetekben. A jelentkezés a legtöbb helyen Neptun vagy ETR rendszerben történik, a dokumentumokat pedig az Erasmus-koordinátornak kell leadni.

Ha részképzésre szeretnétek kiutazni, a saját intézményetek partneregyetemei közül választhattok egy-három intézményt, a sorrend megjelölésével. Szakmai gyakorlat esetén ti választhatjátok ki, hogy hol szeretnétek dolgozni.

Milyen dokumentumok szükségesek?

Mindenképp szükség van szakmai önéletrajzra, valamint motivációs levélre és tanulmányi tervre, szakmai gyakorlat esetén motivációs levélre és munkatervre, amelyeket magyarul illetve a külföldi tanulmányok nyelvén kell leadnotok. Ezekhez különböző sablonok állnak rendelkezésetekre.

Természetesen csatolnotok kell a nyelvvizsga-bizonyítványaitok fénymásolatát, igazolásokat a szakmai és közéleti tevékenységeitekről.

Az Erasmus+ programban a nyertes pályázóknak a leggyakoribb idegen nyelvekből egy online szintfelmérő tesztet is ki kell tölteniük, és lehetőséget kaphatnak a kint tartózkodásuk alatti folyamatos nyelvi támogatás igénybevételére.

Hogyan jutok ki?

Az utazás költségét az Erasmus-program nem állja, a jegyet nektek kell megvásárolnotok.

Sok intézményben van “nulladik hét” az erasmusos hallgatóknak, ahol különböző tájékoztatókon és ingyenes nyelvtanfolyamokon vehettek részt.

Hol fogtok lakni?

Részképzés esetén lehetőségetek van kollégium elhelyezés megpályázására, erről érdemes hónapokkal az utazás előtt tájékozódni. Ha mégsem jutnátok kollégiumi férőhelyhez, érdemes megkeresni a kinti egyetemet, illetve a különböző diákszervezeteket, milyen más lehetőségeket tudnak ajánlani. Ha albérletbe mentek érdemes más kiutazó diákokkal közösen keresgélni, lépjetek be bátran a különböző erasmusos Facebook-csoportokba.

Kitől kérhettek segítséget?

Ha valamilyen nehézségbe ütköztök, először mindig a kinti koordinátorokat érdemes megkeresnetek – ő tovább tud irányítani a megfelelő személyhez. Ha szakmai gyakorlatra utaztok ki, vagy nem a tanulmányaitokkal kapcsolatos a problémátok – például ellopták a magyar személyiteket -, a magyar nagykövetségen kérhettek segítséget.

Forrás: Eduline

Kép: britishcouncil.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]