Nem mindegy, hol helyezkedsz el…

Huszonötször keres többet egy vezető, mint egy fizikai munkavállaló – derül ki egy felmérésből.

Csaknem 46 ezer munkavállaló béradatainak felhasználásával készült el a Trenkwalder személyzeti szolgáltató, a Simconsult és a Devise Hungary együttműködésében júniusban az az átfogó felmérés, amely szakterületenként, régiónként, ágazatonként, cégméret és tulajdonforma szerint nyújt adatokat a cégek bérezési gyakorlatáról. A felmérés 15 besorolási szintre bontva elemzi az egyes cégeknél alkalmazott béreket.

 

Az adatok alapján a legalacsonyabb fizikai besorolású munkavállalók átlagosan 114 ezret, míg a legmagasabb besorolású vezetők – jelentős szórással – átlagosan 2,8 millió forintos alapbért visznek haza havonta – ez huszonötszörös eltérést jelent.

Tovább növeli a különbséget, hogy miközben a vezetői besorolások esetében a változó bér mértéke eléri az alapbér 25-30 százalékát is, addig ez az arány az alacsonyabb besorolási szinteken csak 10-15 százalék.

Szakterületi összehasonlításban főként a műszaki, illetve a marketing-értékesítési területeken átlag feletti a jövedelem, míg a termelésben és az adminisztratív területeken dolgozók fizetése akár 4-8 százalékkal is elmarad az átlagtól.

Ágazati bontásban kiemelkedik az elektronikai ipar és a járműipar, sereghajtó pedig a közüzemi szolgáltatók mellett elsősorban a fémipar, illetve az építő- és építőanyag-ipar.

Regionális összevetésben Budapesten, Közép-Magyarországon, a Közép- és a Nyugat-Dunántúlon magasabbak a fizetések.

A külföldi tulajdonú vállalatok átlagosan 10 százalékkal fizetnek többet, mint a magyar tulajdonú cégek, de egyes szinteken ez a mérték a 20 százalékot is meghaladja. A fizetéseket a cég mérete, létszáma, árbevétele is növeli.

A felmérés szerint a tavalyihoz hasonlóan az idén is a legtöbb munkáltató a műszaki területen talál nehezen diplomás munkaerőt. A megkérdezettek kétharmada vett fel pályakezdő diplomást az idén, többnyire olyanokat, akik gazdasági vagy műszaki végzettséggel rendelkeztek.

A felmérésben részt vevő cégek az idei évben 3-4 százalék körüli béremeléssel számolnak. Átlagon felüli növekedésre számíthatnak a gépiparban és az elektronikai iparban dolgozók, miközben a kereskedelemben és az építőiparban ettől elmaradó bérszintváltozás várható. A béremelés mértékét 35-40 százalékban a cég teljesítménye, 30 százalékban az egyéni teljesítmény, míg 25-30 százalékban az infláció alakulása befolyásolja.

 

Forrás: eduline.hu