Megszűnik a gazdasági igazgatói pozíció

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfőn módosító javaslatot fogadott el, amely szerint a felsőoktatási törvény várhatóan nem tartalmazza majd a jövőben a gazdasági igazgatói posztot a felsőoktatási intézményekben.

A pozíció a kancellár kinevezése után húsz nappal szűnik majd meg, bár az intézményeknek joga lesz gazdasági vezető (amelynek elnevezését még nem pontosították) kinevezésére.

A bizottság ülésén Hiller István (MSZP) – akinek módosító javaslatait nem támogatta a testület – bírálta, hogy a kormány a felsőoktatási reform átfogó koncepciója nélkül, csak egy részterületet módosít a financiális kérdésekben határozó kancellár intézményének létrehozásával. Mindez szerinte megfelel a kabinet centralizációs törekvésének. Hozzátette: az elképzelés csorbítja az egyetemi autonómiát, és már a Corvinus Egyetem esetében is megbukott. Azt javasolta, hogy az intézmény szenátusa válassza meg a tulajdonosi jogokat érvényesítő kancellárt.

Fodor Gábor (független) emellett bírálta azt is, hogy egyetemi tanári kinevezést kaphatnak tudományos fokozattal nem rendelkező olimpiai bajnokok.

Bárándy Gergely (MSZP) szintén az egyetemi autonómia csökkentésére irányuló törekvésnek ítélte a törvénymódosítást, és úgy fogalmazott, nem lesz jó rektor abból, aki messze dobja a kalapácsot.

Palkovics László, aki július 15-től betölti majd a felsőoktatási államtitkári posztot, a bírálatokra és kérdésekre válaszul elmondta: a kancellár a fenntartó állam felé is közvetíteni tudja majd a problémákat. Hangsúlyozta, hogy senki sem kérdőjelezi meg, hogy a felsőoktatási intézmény vezetője a rektor, a kancellárnak pedig együttműködési kötelezettsége lesz. A tapasztalatokat várhatóan januárban értékelik majd a Magyar Rektori Konferenciával közösen.

Hozzátette, hogy a felsőoktatási struktúraváltást egy egyeztetés előzi meg, amely várhatóan a nyár közepén kezdődik. A tanári státusz elnyeréséről szólva közölte: a sport és a művészet területei kivételesek, így itt a jelölő szervezetek döntésére bízzák, hogy kit javasolnak.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: parlament.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]