Ezeket a bakikat kerüld az önéletrajzodban!

Előző cikkünkben szó esett már az egyedi, nagy karriert befutó cévékről. Ha viszont nem akarsz, vagy nem tudsz világot megváltó ötlettel előállni és a klasszikus önéletrajzot választod, nem árt, ha az alábbi hibákat elkerülöd…

Ismerem az összes babkonzervet a Tescoban

Valakiknek biztosan imponál, hogy egy nyarat dinnyeszedéssel töltöttél, de ha pl. webfejlesztőnek jelentkezel, akkor ezt a tapasztalatot nyugodtan kihagyhatod. Ha egy bizonyos pozícióra jelentkezel, akkor az annak megfelelő referenciáidat tüntesd fel! Nézz utána a cég profiljának!

Az írói véna

Az önéletrajz ideális esetben 1-2 oldalas. Lehet, hogy a címzetted 15 másodpercet tud szánni a cévéd olvasására, úgyhogy ha nem kérik külön az alapos szakmai cv-t, akkor a toll ne szaladjon meg a kezedben. Egy oldalnál rövidebb önéletrajzot pedig már művészet írni, komolyan venni viszont nehéz.

Magyarének szakon szerztem dilomát

Ha nyelvtani hibákat ejtesz ebben az 1-2 oldalban, az azt jelenti, hogy nagyon figyelmetlen vagy. A negatív benyomás garantált, a 15 másodperc meg vészesen fogy… Ha egy irodai állásra jelentkezel így, az különösen ciki.

Hét nyelven beszélek ejtőernyőzés közben

Ne hantázz! A Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal is ellőtte ezt a poént. Ott tényleg vicces. A valóságban azonban kevésbé az, ha az interjún derül ki, hogy nem beszéled a feltüntetett nyelvet. Továbbá az is rendkívül kínos lesz, ha a hobbidnak hasra ütve beírod, mondjuk a curlinget, a főnök irodája meg tele lesz curling serlegekkel.

Email cím: szexycicamiau@freemail.hu

Készíts egy hivatalos email címet, lehetőleg a neveddel! Nem tudhatod, hogy ki fogja olvasni a leveled. A legtöbb munkahelyen elvárják a komolyságot, aminek hiánya már egy ilyen email címből is meglátszik.

Önéletrajz,önéletrajz,önéletrajz

A levél tárgyának érdemes beírni, hogy melyik pozícióra jelentkezel. Lehetséges, hogy az adott cég több pozícióra is hirdetett állást, de a te önéletrajzodból nem derül ki, hogy melyikre pályázol.

Dögös selfie!

Ne most akard megmutatni, hogy milyen vonzó, vagy épp bevállalós vagy. Amúgy sem féltetlenül tudhatod, hogy ki fogja megnézni a csatolt fotódat. Érdemes e célra külön készíteni egy fotót, amely ha konszolidált, a jól bevált mosollyal mindig működik.

Ha kellően komolyan állsz hozzá a jelentkezéshez, akkor a fentebbi hibákat biztosan nem fogod elkövetni. A többihez pedig sok sikert kívánunk!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]