Külföldi ösztöndíj-lehetőségek a közeljövőben

Hova, kik, mikor, mennyiért, meddig?

Manapság egyre több hallgató gondolja úgy, hogy a tanulmányait külföldi tapasztalatokkal egészíti ki, mivel így egy versenyképesebb tudásra tesz szert. Cikkünkben sorra vesszük az ösztöndíjakat, szakmai gyakorlatokat és tanulmányutakat, amikre a következő két hónapban lehet jelentkezni.

Eiffel Scholarships in France for International Students

Aki francia földre vágyik jobb ha siet, ugyanis január 8-ig kell benyújtani a jelentkezést az ösztöndíjra, amit a francia külügyminisztérium finanszíroz. Mesterképzésre és doktori tanulmányokra várnak jelentkezőket, és utóbbiak egy kicsit szerencsésebb helyzetben vannak, mivel műszaki, gazdasági és menedzsment, valamint jogi és politikatudományi képzésre mindkét fokozaton lehet jelentkezni, doktoranduszokat még matematikai, fizikai, kémiai, élettudományi, nano- és biotechnológiai, föld- és környezettudományi, illetve informatikai területen is fogadnak. A pénzbeli támogatás 1181 és 1400 euró a doktoranduszok javára. Ez tartalmazza az oda-és visszautat, az egészségbiztosítást, és a kulturális kiadásokat is, viszont a tandíjat nem fedezi, és szállástámogatásra is külön pályázat szükséges. (Érdemes még megjegyezni, hogy a felső korhatár mesterképzésre 30, míg doktori tanulmányútra 35 év.)

Campus Hungary

Január 15-től egészen március 3-ig lehet a Campus Hungary ösztöndíjaira pályázni, külföldi szakmai gyakorlatokat 4-21, féléves részképzéseket pedig 12-26 hetes hosszúságban támogatnak 140-217 ezer forintos összeggel, attól függően hogy mi a választott ország. Fontos kritérium, hogy legalább 2 elvégzett félévvel kell rendelkezni. (Ez alól csak a MA/MSc- és PhD-hallgatók képeznek kivételt.) A pályázat nem kevés papírmunkával jár, mivel szükséges a küldő intézmény jóváhagyása, a tanulmányi osztály igazolása a tanulmányi átlagról a két utolsó lezárt félévben, valamint a kiválasztott külföldi intézmény – akkreditált felsőoktatási intézmény, kutatóintézet, múzeum vagy akár levéltár – fogadólevele, illetve a használni kívánt nyelvből egy középfokú nyelvvizsga. Az elbírálásnál pozitívan veszik figyelembe a minél jobb tanulmányi átlagot, a különböző tudományos tevékenységeket, az OTDK helyezést és a minőségi munkatervet. Továbbá előnyt élveznek azok a hallgatók, akik a külföldön végzett tanulmányaikat be tudják számíttatni a hazai tanulmányaikba, valamint a műszaki és természettudományos területen tanulók.

Államközi ösztöndíjak

Különösen a szláv kultúra híveinek ajánlott a Magyar Ösztöndíj Bizottság által meghirdetett programok, mivel alap- és mesterszakos teljes képzésre lehet jelentkezni Oroszországba és Horvátországba, valamint további 30 országgal állnak szerződésben, ahova 5-10 hónapos részképzésre lehet pályázni. A jelentkezési paletta talán itt a legszínesebb, mivel alap-, mester-, osztatlan vagy doktori képzésben részt vevő hallgatók, illetve BA/BSc-, vagy MA/MSc-diplomával rendelkezők is jelentkezhetnek. A jelentkezési határidő március 3, kivéve a horvátországi teljes képzést, amelyre júniusig lehet pályázni. Az elnyert támogatás utazási, illetve egyes országokban ösztöndíj-kiegészítést biztosít.

Kép:haon.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]