Tanulj nyelveket az ELTE-n!

Az idegen nyelvek ismerete manapság már szinte létfontosságú: nem elég, hogy a diplomád átvételéhez is szükséged van egy középfokú nyelvvizsgára, a legtöbb munkahelyen is elvárják, hogy beszélj akár két-három nyelvet is, legalább középfokon. Az ELTE polgáraként lehetőséged van egyetemi kereteken belül fejleszteni a nyelvtudásod – most ezeket a lehetőségeket gyűjtöttük össze.

Az ELTE minden karán lehetőség van az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ kurzusainak felvételére. A kurzusok félévente indulnak, jelentkezni a Neptunon keresztül tudsz, minden szemeszter elején. A tanfolyamok egy féléven keresztül tartanak, heti 1×2 vagy 2×2 órás formában. A tanfolyamokért 12 órás oktatás esetén körülbelül 20, 48 óra esetén körülbelül 40 ezer forintot kell fizetni. Ha nem tudod eldönteni, melyik szintű nyelvórát kellene választanod, az ITK honlapján ingyenes szintfelmérő tesztet tölthetsz ki, illetve az ITK munkatársai képzési tanácsadást is tartanak, amely során segítenek abban, hogy az elérni kívánt nyelvi szinthez körülbelül milyen intenzitású, milyen hosszú nyelvórákra van szükséged. Az ITK-n emellett több mint húsz nyelvből tehetsz Origó nyelvvizsgát alap-, közép-, és felsőfokon.

A BTK és a TáTK a hallgatóinak az ITK által meghirdetett kurzusokon kívül is több lehetősége nyílik a nyelvtanulásra. A BTK pár évvel ezelőtt önálló nyelvtanfolyamok szervezésébe kezdett. A nyelviskola honlapján található információk szerint megfelelő számú jelentkező esetén szinte bármilyen kurzus elindul. Az iskolába nem csak BTK-s vagy ELTE-s hallgatók, de külsősök is jelentkezhetnek. A tanfolyamot elvégzők oklevelet kapnak.

A nyelvszakosoknak kötelező a nyelvi szemináriumok teljesítése – angol, spanyol, német, olasz, francia szakosok esetében szükséges előtudás, de a kezdők megismerkedhetnek keleti, szláv, ókori nyelvekkel, vagy tanulhatnak például portugálul, hollandul. A BTK hallgatói gyakran feljelentkeznek egy-egy nyelvszak szemináriumaira (ha van elég hely), így jutva ingyenes nyelvórákhoz egyetemi kereteken belül. Ezen kívül a bölcsészkaron gyakran indulnak közismereti kurzusok kisebb nyelvekből (baszk, litván, lett, macedón, fehérorosz). Ha a már felvett nyelvi minorod mellé szeretnél egy másikat, pályázhatsz Honorácior státuszra – ezt persze szakmai, tudományos érvekkel kell indokolni –, így akár egy plusz teljes nyelvi minort elvégezhetsz kredittúlfutás nélkül.

A TáTK-n a tantervbe tagozódó nyelvi kurzusok száma és kreditértéke szakonként eltérő: a kar öt alapszakján mindegyikén kötelező egy vagy kettő idegennyelvű tárgy, szakszövegolvasás teljesítése.
Az idegennyelvű szakszövegolvasás és szaknyelvi gyakorlat esetében többnyire az angol és a német közül lehet választani, ritkábban francia kurzusok is indulnak.

A hallgatók, és a Nemzetközi Tanulmányok és Politológia Szakos Hallgatói Érdekképviselet szervezésében már harmadik féléve indít nyelvi tanköröket, amelyeket egy-egy, az adott nyelvben kiemelkedő tudással rendelkező diák tart a társainak.
Ha szeretnél kezdőként megismerkedni egy-egy nyelvvel, nyelvvizsgára felkészülni vagy csak szinten tartani a tudásod, élj az ELTE-polgárok számára felajánlott lehetőségekkel, és jelentkezz az egyetem nyelvi kurzusaira!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]