Itt a döntés: bezárja középiskoláját az ELTE

Megszűnik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kiss János altábornagy utcai gyakorlóiskolájának középiskolai képzése, csak az általános iskolai rész marad meg – így döntött az intézmény szenátusa hétfő délután.

Az eduline-nak eljuttatott közleményben az áll, hogy a szenátus elfogadta a december végén felkért szakértői bizottság előterjesztését az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola átalakításáról és további működtetésének feltételeiről. “A bizottság és az ELTE vezetői széleskörű egyeztetést folytattak a szülőkkel, az önkormányzattal és a kormányzati intézményekkel. Ezek alapján, az önkormányzat konstruktív támogató hozzáállása és a szülők aktivitása révén is segítséget kapott az egyetem ahhoz, hogy vállalhassa az általános iskolai osztályok hosszú távú működtetését, szakmai színvonalának megtartását. Ezzel az országosan kiemelkedő pedagógusképzés gyakorlóiskolai háttere fenn tud maradni” – írják.

A közleményben hozzáteszik: az ugyanakkor egyértelművé vált, hogy az ELTE nem számíthat olyan központi kormányzati támogatásra, amely lehetővé tenné a középiskolai osztályok fenntartását, ilyet sem a szülők, sem az önkormányzat nem tudnak biztosítani, ezért a diákoknak más intézményekben kell folytatniuk tanulmányaikat, az önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségével azonban a legtöbb diák osztályukkal együtt mehet át a kerületben található középiskolákba.

A döntés kétszáz diákot és harminc pedagógust érint. Utóbbiakról Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese azt mondta: középiskolai pedagógusokat a megmaradó iskolában nem tudnak alkalmazni, a Klebelsberg-központ fog egyeztetni arról, hogy a diákok mellett pedagógusokat is tudnak-e fogadni a kerületi iskolák.

Hatmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodik az ELTE

A Magyar Rektori Konferencia hétfőn hozta nyilvánosságra a felsőoktatási intézmények 2013-as állami támogatásának részletes adatait: ebből kiderül, hogy az ELTE a 2012-es 19,5 milliárd forint helyett az idén 13,4 milliárd forintból gazdálkodik. Az intézményt az elmúlt négy évben – reálértéken – közel 50 százalékos elvonás érintette, 2008-ban még több mint 22,6 milliárd forint állami támogatást kaptak.

(Forrás: Eduline)
(Fotó: Index) 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]