„Semmit rólunk, nélkülünk” – az éjszaka eseményei

Újabb tüntetést kezdődött meg tegnap délután, ezúttal a Humán Platform szervezésében. A sorrend tegnap fordított volt, a demonstráció után kezdődött a hallgatói fórum. Összefoglaló az éjszaka eseményeiből.

Szerda délután 5 órára Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé a Humán Platform elnevezésű civil mozgalom szervezett demonstrációt. Az esemény facebook oldalán a szervezők úgy fogalmaznak, „Az állampolgári alapszükségletek ellátása 2012 decemberére Magyarországon végveszélybe került. Hazánkban ma széles tömegek élnek alapvető bizonytalanságban.” Oktatás,  egészségügy, szociális- és kulturális területek, ezek voltak a fő témák a majdnem két héttel előre bejelentett tüntetésen, azonban  azt előzetesen is meg lehetett jósolni, hogy ezek közül a legtöbbet emlegetett a felsőoktatás ügye lesz. Az oktatással kapcsolatban felszólalókban nem volt nagyobb különbség a múlt hét szerdai HÖOK tüntetés hez képest. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részéről Mendrey László, a Diákellenállás egyik vezetője, Ábrahám Máté, illetve az Oktatói- és Hallgatói Hálózat egy-egy képviselője is elmondta véleményét. Öt nappal ezelőtthöz képest jócskán változott a helyzet. Orbán Viktor szombati, romkocsmák félhomályába burkolózó egyeztetése óta tudjuk, hogy nem lesznek keretszámok. Az elmúlt időszakban a felsőoktatásban érintett szereplők már belejöhettek volna a barchobázásba, ám a tüntetésen elhangzottak tanulsága inkább az, hogy ehelyett beleuntak ezekbe a ködös kijelentésekbe és a találgatásokba.  Tegnap, a különböző médiának nyilatkozók, és a felszólalók megjegyzései is leginkább arról tanúskodtak, hogy nem sokan hittek el bármit is a kormány és a szaktárca legújabb kijelentéseiből.

A tüntetés alatt a diákok a megszokott rigmusokat skandálták. Nagy kedvenccé vált a szerdán bejáratott „Aki nem ugrál Hoffmann Rózsa, hejj, hejj” és a „Hoffmann Rózsa gyere ki a hóra” de újak is születtek, ilyen volt például a hamar nagy népszerűségre szert tevő „Viktátor” kifejezés. A beszédeknek 6 óra után pár perccel lett vége, a tömeg, a szervezők kérése, a Kossuth tér felé hagyta el a Szalay utcát, ott azonban nem oszlottak fel. A Parlament előtt újra Hoffmann Rózsa lemondását és a képviselők megjelenését követelték. A Kossuth téren egyébként a múlt hetinél nagyobb rendőrtömeg várta a tüntetőket. Fél óra felesleges várakozás után – meglepő módon egyik kormánytag, vagy érintett politikai vezető sem akart egy több ezres diáktömeg szeme elé kerülni – a tömeg a Jászai Mari tér felé vette az irányt, majd a Szent István körúton, rendőri biztosítás mellett indultak el a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete felé. A hangulatot dobosok fokozták, és ahogy az előző alkalmakkor, a jókedvű tömeg tegnap is magával invitálta a járókelőket. Este hétkor, a Hallgatói Hálózat képviselői még azt mondták az eduline.hu-nak, hogy a rendőrök azt ígérték, három ember bemehet az épületbe és felolvashatják a múlt héten elfogadott 6 pontot. Az ertunk.hu élő tudósításában A Magyar Rádió épülete előtt már arról beszéltek, hogy végül csak egy lányt engedtek be, aki átadta a követeléseket a rádió munkatársainak, akik be is olvasták azt, igaz, „cenzúrázva”. Már itt is felmerült az egyetemfoglalás lehetősége, de eddigre már megfogyatkoztak a hallgatók, köztük is megoszlottak a vélemények, hogy minek lenne értelme még az este. Az eredménye már ekkor megvolt a demonstrációnak, hiszen a Magyar Rádió híradójában elsőként hozták le a hallgatók követeléseit. Végül a tüntetők a Színház és Filmművészeti Egyetem mellett döntöttek, Horváth Dávid, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke tárgyalt a rendőrökkel az ügyben. A tüntetés kilenc óra után vált ketté, a diákok egy része a rádió előtt maradt, néhány százan pedig átmentek az SZFE Vas utcai épületéhez.  Horváth Dávid úgy tájékoztatta, a hvg.hu-t, hogy a diákok 8 óráig maradhatnak az SZFE épületében. A z este folyamán munkacsoportokat alakítottak, akiknek a feladata a közmédia kezelése, a kommunikáció, és a politikusok meghívása különböző eseményekre. Tervbe vették, hogy más civil szervezetekkel is felveszik a kapcsolatot. Később a jelen lévők megszavaztak egy országos diáksztrájkot is. Ebben felsőoktatásban és középiskolában tanuló diákok is részt vennének, és a tervek szerint szerdán indulna. Az éjszaka folyamán egy videót is készítettek, melyben az általános sztrájkot hirdetik.  Reggel negyed nyolckor a diákok végül hazamentek.

[keretes] Tegnap délután az ELTE-n megtartották az első Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumot. Részt vett rajta, a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat és az Oktatói Hálózat képviselői, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A felek, – így például az MRK is – elfogadták a hétfőn megfogalmazott hat pontot. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arról írnak, hogy a jelenlegi súlyos válság miatt, összefogásra van szükség. [/keretes]

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]