Kalauz: jegyeket vagy telefonokat!

Képzeljünk el egy utast, aki a vonaton jegyvizsgálatkor nem a jegyét mutatja fel, hanem az okostelefonja vagy a számítógépe képernyőjét!

Hogy ki ez az utas? Bárki lehet, aki online vásárol jegyet a mav-start.hu oldalon InterCity, nemzetközi EuroCity vagy railjet vonatra, és úgy dönt: nem vesződik a jegy kinyomtatásával, hanem a fentebb említett eszközök valamelyikén mutatja fel.

 

Megteheti, hiszen ma már az azonosításra szolgáló QR-kódot digitálisan is ellenőrizheti a kalauz. Elég fel-/megmutatni a képernyőt, a jegyvizsgáló pedig beolvassa a kódot és ellenőrzi a személyazonosságot. Ez utóbbi egyelőre az utas aktív együttműködését igényli: előfordulhat, hogy a kód méretén változtatni kell a sikeres beolvasás érdekében, és szükség lehet a közelítésre vagy a távolításra is.

A digitális jegyek névre szólnak és egy adott vonatra érvényesek. Egyelőre pót- és helyjegyet, belföldi menetjegyet, kerékpár- és élőállat-jegyet vásárolhatunk meg elektronikusan, akár elővételben is. Ha ez megtörtént, már csak arra kell figyelnünk, hogy a telefonunk ne maradjon otthon…

Forrás: hvg.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]