Mit tanuljunk a diploma után?

Bár a diplomás pályakövetési adatok szerint a pályakezdők harmada egy hónapon belül talált magának állást, talán mégsem haszontalan feltennünk a kérdést, hogyan növelheti az esélyét a frissdiplomás annak, hogy egy jól fizető álláshoz jusson. Cikkünkben a második diploma kérdését vesszük elő, és karriertanácsadók segítségét kértük.

Abból az alapvetésből kiindulva, hogy egy diploma mindig jó befektetés, egyesek talán úgy döntenek, hogy egy új oklevéllel teszik piacképesebbé magukat. Pálfay Erzsébet karriertanácsadó úgy látja, azok lehetnek igazán jó párosítások, amelyek által specialistává válhatunk, vagyis olyan szaktudásra tehetünk szert, amelyre egyetlen intézmény, illetve szak keretein belül nem lenne lehetőségünk. Példaként említette az orvos-jog és a pénzügy-jog kombinációkat, de meglátása szerint a mérnök-közgazdász vagy a HR-jog is igen piacképes párosítás lehet. Ugyanakkor megjegyezte: bár a diplomák erősíthetik egymást, azonban nagy hiba volna, ha a frissen végzettek anélkül folytatnák tanulmányaikat, hogy nem kóstolnak bele a munkába, ugyanis „a vállalatok a teljesen pályakezdőket – hiába többdiplomás – egy bizonyos kor után már fenntartásokkal fogadják”. A szakértő szerint legkésőbb a mesterképzés végén érdemes kipróbálni magunkat a munkaerőpiacon.

Joó Zsuzsanna „life coach” úgy látja, a frissdiplomásoknak olyasvalamibe érdemes belefogniuk, ami által alapvetően más természetű tudást sajátíthatnak el, mint amivel már rendelkeznek: aki tehát mondjuk bölcsészként végzett, annak egy gazdasági vagy jogi képzés a célravezető választás, de jó döntés lehet természet- és bölcsészettudományi képzések összekapcsolása is. Mindazonáltal Joó Zsuzsanna is felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad sokáig halogatni a munkába állást, mert használható gyakorlati tudásra elsősorban a munkaerőpiacon tehetünk szert, és hogy a második diploma megszerzése akár a harmincas éveinkben sem késő. Végezetül pedig arról beszélt, hogy a nyelvtanulás legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a második diploma – ám ha ezt az utat választjuk, nem árt figyelemmel lennünk arra, hogy a munkaadók szemében egy tárgyalóképes szintű nyelvtudás értékesebb, mint ha két nyelven, de kevésbé jól beszélnénk.

„Hasznos kombináció lehet a műszaki és gazdasági tanulmányok ötvözése, az informatika és a gazdasági vagy műszaki terület kombinációi, érdekes az orvosi és az informatikai tudás kombinálása a modern diagnosztika miatt, a jó szervezőkészségű közgazdászoknál pedig a logisztikai tanulmányok, kereskedelem és nemzetközi ismeretek együttese” – mondta el kérdésünkre Szatmáriné Balogh Mária, a Convictus-Consult Kft. munka-és pályatanácsadó szakpszichológusa, aki egyúttal azt tanácsolta a fiataloknak, hogy „ne csak az vezérelje a döntéseiket, hogy mely tantárgyat és tanárt szerették, vagy hová ment a barátjuk tanulni, vagy mit látott utoljára a TV-ben”, ugyanis a második diploma egy olyan választás, amelynek hosszú távú hatása van, már csupán a hallgatói szerződés miatt is, és felelősséggel vagyunk érte.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]