Januári meglepetés lesz a felsőoktatási szakképzések listája

Jövő szeptembertől teljesen megújul a felsőoktatási szakképzés rendszere. Egyelőre bizonytalan a képzések sorsa az ELTE-n. A jövő még talányos azok számára, akik OKJ-s szakmához szeretnének jutni az egyetemen.

Felsőfokú helyett felsőoktatási szakképzés

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szeptemberben bejelentette, hogy a 2013-as tanévkezdéstől teljesen átalakul a felsőfokú szakképzési rendszer, neve felsőoktatási szakképzésre változik. Ahogy a névváltozás is jelzi, az eddigiekkel ellentétben kizárólag felsőoktatási intézmények indíthatnak majd ilyen képzéstípust, tehát például a szakközépiskolák kiesnek a rendszerből. További megkötés, hogy az egyetemek és a főiskolák is csak akkor folyamodhatnak egy szakképzés akkreditálásáért, ha az intézményükben azonos szakon már folyik alapképzés vagy osztatlan képzés.

Mit jelent az egyetemi szakképzés?

A felsőoktatási szakképzés érettségire épülő, gyakorlatorientált két éves képzés. Tanterve az alapismeretek átadása mellett elsősorban speciális szakmai ismeretekre és készségekre koncentrál. Az elsajátítható szakmák a piac igényeihez illeszkednek, így könnyítik az elhelyezkedést. A felsőfokú szakképzés során szerzett kreditpontok később beszámíthatók a BSc-képzés kreditpontjaiba, ha a hallgatók a továbbtanulást választják. Az Európai Unióban sikeres ez a rendszer, a felsőoktatásban tanulóknak 14 százaléka vesz részt az intézmények szakképzési programjában. Jelenleg nálunk ez az arány még csak 6-8 százalék között mozog.

Szigorítás, finanszírozás, reform

Jövő szeptembertől várhatóan a képzések ellenőrzését is szigorítják, az akkreditációs bizottság folyamatosan őrködik majd az oktatás minősége felett. Változtatnak az eddigi finanszírozási rendszeren is. A többi felsőoktatási szakhoz hasonlóan itt is lesznek állami ösztöndíjas, részösztöndíjas és önköltséges helyek. Továbbtanulás esetén változatlanul lehetőség nyílik majd a kreditek beszámítására. A négy féléves képzés része lesz egy kötelező féléves gyakorlat is, amit a tervek szerint vállalatoknál és cégeknél kell majd teljesíteniük a diákoknak.

Változások az ELTE-n

Az ELTE-n az egyetemi karok jelenleg is dolgoznak felsőoktatási szakképzések létesítésén, azonban még nincs kész a képzésekre vonatkozó jogszabály. Így a jogalkotás jelenlegi helyzete miatt egyelőre nehéz és bizonytalan megjósolni, milyen lesz a kínálat a következő évben. Még nem lehet tudni, hogyan alakul a szakmai lista – tudtuk meg Dr. Cseszregi Tamástól, az ELTE oktatási igazgatójától.

A finanszírozás részletei és a jövő évi keretszámok sem ismertek egyelőre az egyetem vezetése számára. Azonban valószínű, hogy az ELTE a felsőoktatási szakképzések szempontjából a korábbinál előnyösebb helyzetbe kerül majd, hiszen korlátozzák a képzéseket indító intézmények számát. Központi rangsorolás alapján, július 24-e körül hozzák nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat. A felsőoktatási szakképzések pontos listája várhatóan csak a felsőoktatási felvételi tájékoztató januárban megjelenő kiegészítéséből derül majd ki.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]