Vigyázz, kész, tölts, ott a +8 pont!

A vizsgaidőszak eleje olyan, mint egy kedves vihar: sok előjele van, tehát felkészülhetsz rá. Gyanússá válhat például, hogy régóta tart a szorgalmi időszak, hogy már mindenki jegyzeteket cserélget. Aztán ott vannak a szorgalmi időszak záró bulijai, és az ETR-ben
megjelenő pirosan villogó felirat is: OMHV. Idén plusz nyolc pontért.

Ha minőségi felsőoktatást szeretnél, ha nem vagy elégedett a leadott anyaggal vagy az oktató előadásmódjával, vagy épp ellenkezőleg: szeretnéd a világba kiáltani, hogy ezt az órát bizony mindenkinek fel kellene vennie, akkor most ismét itt a lehetőség. Alkoss véleményt, és mondd el úgy, hogy az a legtöbb helyre eljusson. A kérdőív teljesen anonim, de az összesített eredményét az oktató, a tanszékvezető, a dékán és a Hallgatói Önkormányzat elnöke is megkapja.

Bár a kérdőív egyetemi szintű kitöltöttsége a kezdés óta dinamikusan nő, még mindig nem érte el a bűvös 50%-os határt. És hogy miért ragaszkodik a Hallgatói Önkormányzat ehhez az arányhoz? Mert ha ELTE-szerte megugorjuk ezt a százalékot, a véleményünk munkaügyi következményekkel is járhat az oktatókra nézve. Ez pedig nem holmi illúzió, hanem működő példa. Odaát a Műegyetemen az eredmények befolyásolják a tanszéki támogatásokat, (vagyis akár tízmilliós változásokat is okozhatnak) de az oktató maga is profitálhat belőle. Dolgozóik értékelésekor a tanszékek figyelembe veszik a hallgatói véleményeket is.

Mindannyiunk célja, hogy a szükséges hallgatói aktivitással alátámasztva indítványozzuk a Foglalkoztatási Követelményrendszer módosítását. Nem elég tehát a teremből kifele menet a szaktársadnak elmondani, miért hasznos az adott tárgy, miért jársz be az adott oktató minden órájára, vagy egy asztalnál ülve megváltani a világot és megbeszélni, miért haszontalan egy kurzus. Ha véleményedet, tanácsodat a megfelelő helyen fogalmazod meg, azzal teszel az Egyetemért, és sokak munkáját segíted.

„Bizony a mi képzésünk is csillog, de néhol zörög is – segítsenek nekünk, oktatóknak, meghallani, mit kell tennünk az olajozottabb, eredményesebb működésért. Az OMHV célja ez, személy szerint mindig örömmel veszem a hallgatói véleményeket és javaslatokat.” Striker Sándor, ELTE PPK, egyetemi docens

Idén, az erkölcsi fölényen és megnyugváson túl egyéb előnyre is szert tehet az, aki nem rest kitölteni a kérdőíveket. Az ELTE szenátusa hétfői ülésén elfogadott egy, a Hallgatói Önkormányzat által kezdeményezett módosítást, mely már idén bevezetésre kerül. Azok a hallgatók, akik maradéktalanul kitöltik a kérdőíveket, a következő félév rangsorolásos
kurzusjelentkezésekor plusz nyolc pontot tudhatnak magukénak. Persze a maradéktalan kitöltés nem azt jelenti, hogy mindenhol válaszolnod kell, kitöltésnek számít az is, ha egyes részeket nem kívánsz értékelni, és a „nem tudom”, vagy „nem válaszol” kategóriákat jelölöd meg.

Sokan izgultunk már az ETR-ben a sorrendet böngészve, hogy vajon lecsúszunk–e, és bizony sokunkkal fordult elő, hogy csupán 1-2 ponton múlott egy kurzus sikeres felvétele. A következő félévben 8 pont hullhat az ölünkbe, csupán azért, mert kitöltöttünk egy 10 perces kérdőívet.

Már töltöd?

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]