Körülrajongott oktatók

Kezdve az OMHV kérdőívekkel, a markmyprofessor.com-on keresztül egészen a Facebookig számos fórum áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kifejezzük a tanáraink iránti szimpátiánkat vagy ellenszenvünket.

Gyakran rátalálhatunk oktatóinkra a Facebookon, amin egyáltalán nem kell csodálkoznunk: ők is ebben a világban élnek. Léteznek azonban hallgatók által üzemeltett oldalak, olyan tanári rajongói oldalak is, amelyek minden hátsó szándék nélkül azért jöttek létre, hogy az oktatók felé kifejezhessük tiszteletünket, elismerésünket.

Vannak, amelyek csupán „léteznek”, csatlakozni lehet hozzájuk, vannak azonban interaktívabb oldalak is, melyek híreket, információkat közölnek az adott tanárról. Az általunk ismert rajongói klubok közül az első helyen a 2010 februárjában létrejött Prónai Csaba rajongói oldal áll, a TáTK Kulturális Antropológiai Tanszék oktatója 990 rajongóval rendelkezik. Itt nem csak híreket osztanak meg a tagok, de az aranyköpéseket is gyűjtögetik.

A második pozíciót Balogh László rajongói klubja foglalja el, a TáTK Politikai Tudományok Tanszék vezetőjének klubja ugyanis már 274 taggal büszkélkedhet. A diákok által „Cukibácsinak” nevezett oktató elmondta, hogy ugyan nem tudott róla, hogy rajongói klubja működik a Facebookon, de örül annak, hogy sokan szeretik az előadásait.

„Nem tudtam, hogy ilyen fórum létezik. Erre azt tudom mondani, hogy ez mindenkinek a saját egyéni döntése, hogy a személyemet, illetve az előadásaimat hogyan ítéli meg, akár mellette, akár ellene van. Aki mellette van, annak köszönöm szépen, aki ellene, azt is megértem természetesen. Úgy gondolom, hogy ez egy jó kezdeményezés, hogy a hallgatók véleményt formálhatnak. Az Önök megítélése, hogy mit képviselnek ezzel kapcsolatban. De köszönöm szépen!”

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Pete Péter oldala áll, amelyhez eddig 163-an csatlakoztak. A közgazdász oktató rajongói klubja szintén leginkább aranyköpéseket oszt meg, de cikkeket és a TáTK különböző előadásain készített képeket is továbbítják a tagok számára.

Rajtuk kívül Boros László (TáTK Európai Tanszék) és Molnár Attila Károly (TáTK Elmélettörténet Tanszék) oktatóink is kiérdemelték, hogy a hallgatók klubokat hozzanak létre a tiszteletükre.

Boros László oldalán olvashatjuk azt a leírást, amely tükrözi, hogy valójában mi is a céljuk ezeknek az online köröknek, miért hoznak létre tanárok számára rajongói klubokat:

„Egyszerűen arról van szó, hogy valóban szeretjük Boros Tanár Urat, akinek az érdemeit elismerve hoztuk létre ezt a rajongói oldalt, mi, az ELTE TáTK hallgatói.”

Az eddigi tapasztalatok és rajongói oldalak alapján úgy tűnik, a TáTK-osok kötődnek leginkább tanáraikhoz annyira, hogy facebookos klubokat hozzanak létre számukra. Ezek után talán a többi kar is kedvet kap ahhoz, hogy online gyűjtögessék az aranyköpéseket és az oktatókról szóló cikkeket.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]