Tárcatükör – The show must go on

A csütörtöki Tárcatükör előadáson baráti hangulatú vitában vett részt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dr. Ujhelyi István (MSZP) a Corvinus Egyetemen. Az előadást Jobbikos résztvevő hiányában jóval kisebb érdeklődés övezte, mint az eddigieket – de a show-elemek most sem maradtak el.

Ujhelyi István már az előszóban felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az előző két Tárcatükör előadás vitalehetőséget biztosított a Jobbik számára. Rajta kívül valószínűleg a jelenlévők nagy része is örült annak, hogy nem fenyegeti elbulvárosodás az aktuális vitát – paradox módon azonban Ujhelyi volt az, aki gondoskodott a show-elemekről.

Kezdte mindezt azzal, hogy két szélsőjobboldali, valószínűleg alternatív történelemről szóló könyvet hozott ajándékként a Corvinus adjunktusának, s vakuk kereszttüzében átadta a vita vezetőjének, Török Gábor politikai elemzőnek.

A bulvár vizeiről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter evezett gyorsan vissza, szinte rögtön a tárgyra térve. Felsorolta a NEFMI 5 felelősségi területét (egészségügy, szociális ügyek, oktatás, kultúra, sport), felállítva ezzel a vita struktúráját is. Mint elmondta, jó lehetőségeket lát a minisztérium működésében, s mintegy megnyugtatásként emelte ki, hogy az egymástól távol álló szakterületek képviselői heti rendszerességgel egyeztetnek. Ujhelyi kétségbe vonta a hatékonyságot, véleménye szerint legalább ketté kellene osztani a csúcsminisztériumot. A határt az egyébként is egymástól elválaszthatatlan kultúra és oktatás, valamint a szociális ügyek-egészségügy páros közt húzná meg, a sportot pedig az egésztől elválasztva kezelné.

Az egészségüggyel kapcsolatban Ujhelyi István némileg kifogásolta a kórházak államosítását, de nem foglalt határozottan állást az ügyben. „Van, amelyikkel egyetértek, van, amelyikkel nem” – mondta. Emellett üdvözölte az ágazatban tervezett fizetésemelést – továbbá kevesellte is.

Az MSZP-s politikus a szociális ügyek kapcsán vállalt komolyabb konfrontációkat. A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát forráskivonásnak nevezte, kihangsúlyozva felháborodását.

Réthelyi szerint szó sincs forráskivonásról, az új vizsgálat csupán a csalók kiszűrése érdekében történik. Véleménye szerint sokan el sem fognak menni a felülvizsgálatra, hanem újra munkába állnak.

Ezek után Ujhelyi újra a jól bevált (?) show-elemekhez nyúlt, előbb a Családtudományi Társasággal viccelődött, majd megkérdezte a többségében fiatal hallgatóságot, hányan élnek nemi életet – így próbálván rávilágítani a (véleménye szerint KDNP-s) ideál-családpolitika és a valóság közti ellentmondásra.

A legtöbbet az oktatással kapcsolatos témáknál időztek el a felek, még abban sem értettek egyet, hogy van-e egyáltalán tandíj. Ujhelyi szerint drámai hatásai lesznek a tandíj bevezetésének, valamint a tankötelezettségi korhatár 16 évre való csökkentésének. Szerinte a kormány a szegényebb területekről származó gyermekek körében elvágja a felemelkedés lehetőségét, s a tehetősebb családoknak kedvez.

Réthelyi Miklós válaszában elmondta, szó sincs tandíjról, sem a szegényebbek helyzetének ellehetetlenítéséről. Csupán az arányok változtak, ettől függetlenül mindenkinek megvan a lehetősége államilag finanszírozott képzésben továbbtanulni, függetlenül az anyagi helyzetétől.

Az MSZP-s politikust ez nem hatotta meg, s a drága nyelvtanfolyamokra hivatkozott, melyeken keresztül azon kevesek, akiknek megengedi pénztárcájuk, „megvásárolhatják” a tudást.

Majd egy hatásvadász kérdés következett: „Mi lesz a Corvinussal?”- kérdezi Ujhelyi. „Virágzik” – jött kis habozás után a válasz. Az MSZP-s politikus parlamenti pletykákra hivatkozva próbálta sejtetni, hogy könnyen lehet, ez már nem sokáig lesz így, akár fel is darabolhatják az egyetemet.

Sportról is szó esett, Ujhelyi bevezetésként saját városának, Szegednek a kézilabdacsapatát promótálta, majd felháborodva beszélt arról, hogy 5 látványsportra 20 milliárd forintot terveznek költeni, emellett 3 új stadion is épül – miközben erre a rengeteg pénzre többek közt az egészségügyben nagy szükség lenne.

Kultúrára csak néhány szó jutott, Ujhelyi a filmeket említette, Andy Vajnát nem tartja megfelelő elosztónak, míg Réthelyi Miklós szerint az eddigi rosszul működő rendszer lett lecserélve egy sokkal jobbra.

Semmitmondó zárszókkal ért véget a vita, de Ujhelyi még ekkorra is tartogatott valamit a tarsolyában. A PICK Szeged kézilabdacsapat szurkolói sálját ajándékozta a miniszternek, de jutott belőle az egyik véletlenszerűen kiválasztott hallgatónak is. Vakuk villogtak újra, Ujhelyi pedig nyugtázhatta magában: ő bizony ellopta a show-t. Még ha show-nak nyoma sem volt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]