Vége az engedményeknek, de hol az új diákigazolvány?

Az oktatás széleskörű reformjainak sorából a diákigazolványok sem maradhattak ki. Jelenleg az állandó igazolványok kiadása szünetel. Íme a megoldás, így utazhatsz nélküle:

Tavaly év végén jelent meg az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) kormányrendelet, amely többek között újraszabályozta a diákigazolványok igénylésének módját, és rendelkezett az ideiglenes diákigazolványokról is.  Mikor, hogyan, milyen diákot kaphatunk, hogy igénybe vehessük a kedvezményeket?

Az új igénylési mód:

A diákigazolvány díja az új rendelkezések alapján 1400 forint lesz. Az igényléseket a felsőoktatásban ezentúl elektronikus formában, az ETR-en keresztül lehet majd bejelenteni. Papír alapú igénylőlap beküldésére már nem lesz lehetőség, a fénykép és az aláírás felvételét az új rendelkezés alapján, az okmányirodák fogják végezni. A Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodában jelenleg bizonytalan ideig szünetel az állandó diákigazolványok igénylése.  Az Irodában elmondták, hogy amint újra lehetőség nyílik rá, a honlapjukon fogják jelezni. Ezek kinézete, a matricás félévenkénti érvényesítési procedúra és a kapcsolódó kedvezmények sem változnak a rendelet alapján – tájékoztatta lapunkat az Educatio Kft. munkatársa.

Az új ideiglenes diák:

A legfőbb változások az ideiglenes diákigazolványokat érintik, ezeket a kormányrendelet alapján az intézmény által az igénylés adatai alapján nyomtatott, egyedi sorszámmal ellátott igazolás váltja fel. Az igazolások kiállítása a jogosultak számára költségmentes, az ELTE-n a feladatot a Quaestura iroda látja majd el. A régi típusú ideiglenes diákigazolványokat legkésőbb február 29-ig kell bevonni.

Amit már nem fogadnak el:

Átmenetileg, január 15-ig a diákigazolványhoz fűződő kedvezmények igénybevételéhez elegendő volt a hallgatói jogviszony, illetve a diákigazolvány igénylésének igazolása, ennek megfelelően a BKV 2012-ben még 15 napig elfogadta az iskolák által kiadott és lebélyegzett hallgatói jogviszony-igazolást, vagy a felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlap lebélyegzett, és az intézményvezető által aláírt másolatát, így aki ilyennel rendelkezett, jogosult volt az utazási kedvezmények igénybevételére.

A BKV honlapján január 10-én megjelent közlemény tájékoztatása szerint január 16-a óta -természetesen az érvényes diákigazolványok mellett- kizárólag az előbb említett, egyedi sorszámmal ellátott igazolás jogosítja fel a hallgatókat a kedvezmények igénybevételére, azaz a bérletszelvényeken az igazolás számát kell feltüntetni. (Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezőkre ez nem vonatkozik, nekik továbbra is az igazolványuk számát kell a bérletre írniuk.)

Aki 2012. január 15-nél későbbi lejárati idejű bérletet használ, és azon nem a diákigazolványának vagy a diákigazolványra való jogosultságról kiállított igazolásának a száma szerepel, annak legkésőbb a január 15-t követő első utazása megkezdése előtt bérletét a BKV bérletpénztáraiban ki kell cseréltetnie. (Ez 250 forintba kerül.) Reméljük erről nem feledkeztetek meg!

A lezáratlan ügyek sorsa:

Azon folyamatban lévő pótdíjköveteléseket, lezáratlan panaszokat és méltányossági kérelmeket , amelyeket 2011. december 21-én vagy azt követően kezdeményeztek a korábban elfogadott jogviszony-igazolások vagy igénylőlap-másolatok bemutatása kapcsán, a BKV február 29-ig díjfizetés nélkül lezárja, az esetleges panaszokkal eddig lehet jelentkezni.

Ládonyi Zsófia
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]