Visszaszámlálás – Hegyalja bagolytávlatból

Rakamaz-Tokaj, 2011. július 7. – Jövő szerdától dübörögnek a koncertek a Hegyalján, de az ország legnagyobb zenés nyaralása már a hétvégén elkezdődik.

Rengetegen egész hétre, vagy még hosszabb időre leköltöznek a történelmi borvidékre. A fesztivál idén még több árnyékos sátorhellyel, új fesztiválhelyszínnel, bor- és gasztro élményekkel várja a látogatókat. Aki a sátor hűse helyett az ágyából indulna, hogy meghallgassa az olasz Helia, a Kerekes Band, vagy a Foreign Beggars koncertjeit, az bőven talál még szállást a környéken. Elővételben vasárnapig váltható belépő a tokaji vakációra. Sanyi a Bagollyal válogattunk az idei kínálatból.

 A vonatok már a hétvégén megtelnek fesztiválhangulattal, a hegyaljások szeretik felfedezni a gyönyörű táj különleges élővilágát, a pincék hűsét, a gazdák borait, Tokaj város szépségét, az evezést a Tiszán és a Bodrogon, a kergetőzést, napozást, ejtőzést a parton. A régió legjavát, sűrítve persze a fesztiválon lehet megkóstolni. A szabolcsi pálinkafőzők, hegyaljai borászok, a lángossütők már nagyban készülődnek, hogy alaposan megvendégeljék a fesztiválozókat. A legújabb helyszínen, az MR2 Furmint Klubban a legfinomabb fröccsök és a világzene mellett Veiszer Alinda, Lévai Balázs, irodalom, web 2.0 és közélet is várja a hegyaljásokat.

Sátorban, Szállóban, Tokajban, Erdőbényén

Azokat, akiknek a fesztivál a fejük fölött sátorral, maguk alatt polifoammal teljes, idén ezerrel több sátorhely várja, árnyékos területen. Aki inkább kőházban gyűjtene erőt a másnapi koncertekre, azt a környékbeli településeken, többek közt Bodrogkeresztúron, Rakamazon, Szegilongon, Erdőbényén, Nyíregyházán és Miskolcon is hatalmas vendégszeretettel, finom falatokkal és jó borokkal várják a szállásadók. A fesztiválra ezekről a településekről egy kellemes sétával, biciklin, de a fesztiválozókra szabott, kedvezményes viteldíjú Hegy’ taxival is gyorsan el lehet jutni.

Zenei kuriózumok

A Ladytron, a Slayer, a Kosheen és a Guano Apes mellett nagyon is megéri a különlegességekből csemegézni. Lady Gaga Alejandroját az olasz Helia értelmezésében semmiképp ne hagyja ki, aki kíváncsi, hogyan lehet teljesen más nézőpontból elemezni a popkultúrát. Teljesen új zenei stílussal ismerkedhet meg, aki csütörtökön Nathan „Flutebox” Lee koncertjét választja: a nagyzenekari kísérleti fuvolás beatbox-örvény pillanatok alatt elnyeli majd, úgy, hogy eszébe sem jut hadakozni ez ellen. A sodrás az angol fluteboxer koncertjének végével sem marad abba, honfitársai, a Foreign Beggars tagjai gondoskodnak a méltó hip-hopos, dubstepes folytatásról.

A szlovák Konflikt is extrával készül: a Rómeó Vérzikkel zenélnek majd együtt a Tisza partján. A skaban mérvadó The Toasters rengeteg kilométert tesz majd a fesztiválozók lábába, akik biztosan végig helybenfutják majd az amerikai banda koncertjét. A nemrég újraéledt és új anyaggal jelentkező FreshFabrik listavezető zenékkel és felejthetetlen klasszikusaival áll a Hegyalja közönsége elé. A 30Y kizárólag és kifejezetten a Hegy’re készített vetítéssel készül, amihez a hegyaljások maguk is hozzájárulhatnak, így a fesztivál Nagyszínpadán láthatják majd viszont magukat. Erről hamarosan minden kiderül a Hegy’ Facebook-oldalán.

Sanyi és a Mókusok

A 2011-es Hegyalja Fesztivál hivatalos baglya, Sanyi is a készül a szerdán kezdődő négy napra és már gondosan átnézte a fellépők listáját. Kiderült, hogy Sanyi ízlése hasonló a hegyaljásokéhoz: az internetes körökben jól ismert bagoly egy igazi mindenevő, ha zenéről van szó.

Sanyi még emlékszik arra, amikor az Alvin és a Mókusok még az erdei Koszos Fagörcsben játszottak. A bagoly elmondta: „azóta sokat változtam, öregebb bagoly lettem és kénytelen voltam felváltani a bakancsot irodaszékre. DE! A szívem a régi és Alvinékat hallgatni munka közben a legjobb feszkó levezetés.”

Az Alvin és a Mókusok mellett a fesztiválbagoly még Copy Conról nyilatkozott elismeréssel: „Elég legyen annyi, hogy nagy tehetség ez a srác. Őt hallgatva szivárványzabáló rinocérosszal szaladgálnék az alföldi pusztában. Ott a helyem a koncerten.” Sanyi persze a Beatricét sem hagyja ki: “Még pisis bagolyként hallottam először őket. Aztán jártam csujjogatót a koncerteken. Ma sem hagynám ki!”

Sanyitól azt is megtudtuk, hogyha az Irie Maffia koncertjén tűnik fel egy őrjöngő fülesbagoly első sorban, akkor az ő lesz. A 2011-es Hegyalja Fesztiválra vonatkozó terveinek összefoglalóját az éjszakai állat a Belga, a Vad Fruttik, a 30Y és a PASO emlegetésével zárta.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]