Zhang Yimou filmjei és a politika

Varga Balázs „Tíz lépés közelség” címmel tart előadást Zhang Yimou filmjei és a politika kapcsolatáról az ELTE Konfuciusz Intézet „Kína és a művészetek” előadássorozatában 2012. október 16-án az ELTE BTK Rákóczi úti épületében. Az előadás a kortárs kínai film emblematikus képviselőjének életműve kapcsán tárgyalja a művészet politikai szerepvállalásának kérdéseit.

Kjú Dzsű történeteA vörös lámpások, a HősA repülő tőrök klánja alkotója, Zhang Yimou az 1980-as, 1990-es években nyugati filmfesztiválok ünnepelt hőse volt, az elmúlt évtizedben pedig szuperprodukciók alkotójaként szerzett hírnevet. Pályája a szerzőiség és a populáris filmkultúra, a kritikai pozíció és a politikai elkötelezettség erőterében formálódott. A kínai film hazai és nemzetközi ismertté és elismertté válásában kulcsfontosságú szerepet játszó életmű értelmezési lehetőségei igen pontosan mutatják a kulturális képviselet, illetve az önegzotizálás szerteágazó – és a kulturális globalizáció összefüggésében különösen lényeges – kérdéseit.

Az előadás a Hős című film kiemelt elemzésével a hatalomtól való távolság, illetve a hatalomhoz való közelség dinamikáján keresztül vizsgálja meg a társadalmi térben való megszólalás problémáját.