Trendek az amerikai oknyomozó újságírásban

Az oknyomozó újságírás új irányairól, módszereiről és változó üzleti modelljéről tart előadást és képzést Budapesten David Kaplan a Gőbölyös József Soma Alapítvány meghívására a Független Médiaközpontban április 19-én és 20-án. David Kaplan a szervezett bűnözést és korrupciós ügyeket feltáró Organized Crime and Corruption Reporting Project oknyomozó portáljának a szerkesztője.

2008 és 2011 között David Kaplan ötven ország mintegy száz riporterének munkáját irányította az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának igazgatójaként. Ezt megelőzően a washingtoni U.S. News & World Report politikai hetilap vezető oknyomozó újságírója volt és ő indította a lapnál a Bad Guys (Rossz fiúk) blogot.

Kaplan csaknem 30 országból tudósított és munkáját több mint 20 újságírói díjjal ismerték el. Az Investigative Reporters and Editors Award kitüntetést négy alkalommal ítélte neki a szakma. Ismert munkái közé tartozik a yakuzáról, a japán maffiáról írt tizenegy nyelvre lefordított könyve, továbbá az a mű, amely a tokiói metróban az Aum szekta által végrehajtott ideggáztámadás körülményeit vizsgálja. Jelentetett meg írásokat még a szaúdiak által támogatott terrorcsoportokról, Oroszország természeti kincseinek kifosztásáról és észak-koreai diplomaták illegális ügyeiről.

A Soma Alapítvány és partnerszervezetei – a Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemző Műhely – szeretettel meghívják a nyomozó újságírást művelő iránta érdeklődő kollégákat és médiaszakos hallgatókat arra a két rendezvényre, amelyet David Kaplan budapesti látogatása idején tart.

Sajtószabadság Café – kerekasztal-beszélgetés

2012. április 19. csütörtök, 18.00 órai kezdettel

Független Médiaközpont

1088 Budapest, Vas u. 6. I.em.5. (Kapukód: 22)

 A Mérték Médiaelemző Műhely áprilisi Sajtószabadság Café rendezvényének témája: Új irányzatok és üzleti modellek az oknyomozó újságírásban

 David Kaplan 30 perces bevezető előadását beszélgetés követi, amelyet Mong Attila, Soma-díjas újságíró vezet. A kerekasztal résztvevői: Lőke András, a Soma Alapítvány kuratóriumának elnöke,Bodoky Tamás, Soma-díjas újságíró, az atlatszo.hu szerkesztője, Vorák Anita, Soma-díjas újságíró, az origo.hu munkatársa.

 

 Műhelyfoglalkozás oknyomozó újságírók

és médiaszakos hallgatók számára

2012. április 20. péntek, 11.30 – 14.00 óra

Független Médiaközpont

1088 Budapest, Vas u. 6. I. em. 5. (Kapukód: 22)

A műhelyfoglalkozás témája az új médiatechnológia hatása az oknyomozó újságírásra. Külön hangsúllyal esik majd szó a „computer assisted reporting” módszereiről és arról, hogy miként működhetnek együtt újságírók a több országot érintő korrupciós ügyeket feltárásában.

A rendezvényeken tolmácsolást biztosítunk. A programot az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatja.