Tavaszi jótékonykodás

A Facebookon hétről-hétre, hónapról-hónapra újra felbukkan egy 2011-ben indított felhívás, ami eléggé elferdítve írja le egy szegény sorsú óvoda helyzetét, talán már ti is találkoztatok vele.

A VIII. kerületi Dankó utcában található Wesley János óvodáról van szó, a felhívásban azt állítják, hogy ide túlnyomórészt hajléktalan gyermekek járnak, akik egyedül az óvodában jutnak élelmiszerhez és fürdési lehetőséghez. Ezért ha valakinek van lehetősége, tartós élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel és úgy általában egy óvodában hasznos tárgyakkal támogassa őket.

Ez egyszerre rossz és jó is. Maga a kifejezés, hogy hajléktalan óvoda, rendkívül pejoratív, rossz fényt vet a családokra és az óvodában tanuló, körülbelül 30 gyermekre, ám ugyanakkor rögtön magára is vonja a figyelmet, talán jobban, mint egy általános jótékonysági felhívás. Az igazság azonban nem ennyire szélsőséges, bár valóban igen elkeserítő, az óvodavezető szavait idézve:

”Az igaz, hogy ha megkérdezzük a gyerekeket arról, hogy anya mit főzött neked Vasárnap, sokszor azt a választ kapjuk, hogy zsíros kenyeret. A szülők biztosítják az ételt, a probléma azzal van, hogy nem megfelelő minőségűek, nem változatosak.”

A tegnapi nap során az óvodával felvettük a kapcsolatot és megerősítették a fent leírtakat, miszerint bármilyen segítséget nagyon szívesen várnak. Elhatároztuk, hogy szervezetten könnyebb lesz ezt megtenni, ennek a részleteit olvashatjátok lentebb.

— Hogyan segíthetsz adománnyal? —

Bármilyen adománnyal segítenéd a ‘kampányt’, azt zacskókban vagy dobozokban (a könnyebb szállítás érdekében) hozd be az ELTE TÓK HÖK irodájába (XII. Kiss János altábornagy utca 40, félemelet 138.) nyitvatartási időben (9-16 óra, pénteken 9-12) a fent megjelölt időpontig, tehát március 6-a, péntekig! Az összegyűlt csomagokat az ezt követő héten szállítják majd át az óvodába.

A következőkre lenne szüksége az óvodának a hatékony működéshez:

– Tartós élelmiszer: liszt, cukor, só, olaj, tészta, rizs, stb.

– Bútorok: főként óvodai méretű bútorok, amennyiben ilyet adományoznál, kérjük, vedd fel a kapcsolatot előtte velünk (megfelel-e a bútordarab, hogyan oldjuk meg a szállítást)

– Ruhák: ruházat és lábbeli egyaránt jól jön, nyilván 3-6 éves korosztálynak megfelelő méretekben. Amennyiben ruhát hozol be, kérjük előtte mosd ki őket 🙂

– Játékok: bármilyen óvodás korúaknak megfelelő játék

– Egyéb tárgyi adomány: ha bármi mással tudnád segíteni az óvodát, kérjük vedd fel a kapcsolatot velünk.

— Hogyan segíthetsz önkénteskedéssel? —

Mint pedagógusok a TÓK-osok mindannyian tisztában vannak vele, hogy milyen jó érzés egy órát, vagy foglalkozást tartani a gyerekeknek, amikor csillogó szemekkel néznek ránk és élvezik az együtt töltött idő minden percét. Természetesen ilyen segítségre is van lehetőség, az óvoda szeretettel vár bármilyen foglalkozást (vizuális nevelés, testnevelés, tánc- vagy angolóra), ez főképp a Karunkon tanuló óvodapedagógus hallgatóknak lehet jó lehetőség akár gyakorlás szempontjából is. Ezzel kapcsolatban további információért külön érdeklődj először.

— Elérhetőségek —-

Az esemény falán felmerülő kérdéseket minél hamarabb megpróbálják megválaszolni, ezen kívül privát üzenetben is írhattok, ha felmerül bennetek bármi a kampánnyal kapcsolatban vagy segíteni szeretnétek. Ha egyenesen az óvodát szeretnétek elérni, Borsányi Aranka koordinátornak írhattok az ari@wjlf.hu e-mail címen vagy hívhatjátok a +36-1-577-0515 telefonszámon.

Az esemény FB oldala: https://www.facebook.com/events/653493291440824/