Romeo és Júlia – Változatok egy témára

SZÍNHÁZI BEAVATÁS

 SHAKESPEARE:

ROMEO ÉS JÚLIA – VÁLTOZATOK EGY TÉMÁRA


Négy, rohanó tempójú nap alatt sarjad, borul virágba, s pusztul el a világirodalom két legismertebb szerelmesének vonzalma anélkül, hogy küzdeniük kellene a mindennapiság fojtásával, a kiábrándulás csüggesztő tapasztalataival. Valószerűtlenül tökéletes szenvedély-történetük hol párbeszédekben, hol pedig táncképekben ölt színpadi formát. Lángolás, hűség, önfeláldozás mintázza a reneszánsz korélményét, a féktelen szenvedélyt, amely táplálhatja a szerelmet, de szíthatja a pusztító gyűlölet tüzét is.

 

Színház-pedagógia és dramatizált kulisszatitkok

a Pesti Magyar Színiakadémia

végzős növendékeinek:

Babócsai Réka, Görgényi Fruzsina, Habóczki Máté, Illés Alexa, Illés Olivér,

Illésy Éva, Kozma Gábor Viktor, Szemerédi Bernadett, Papp István, Vajai Flóra előadásában.

Mozgás, tánc: Gyöngyösi Tamás, Cortes Sebastian

Játékmester: Kovács Gábor Dénes

Különleges élménnyel várja a színház világa iránt érdeklődőket rendhagyó produkciónk, amelyben a világirodalom talán legnépszerűbb történetének beavató színházi feldolgozásával engedünk bepillantást a kulisszák rejtett világába.

Milyen dramaturgiai módszerekkel szerkesztette drámáit Shakespeare? Miképp alakítják a színpadi előadást a szöveg eltérő hangulatú magyar fordításai? Hogyan improvizálnak, próbálnak a színészek? Milyen változatokban jeleníthető meg ugyanaz a jelenet, s miben különbözik a mai színész játékstílusa reneszánszkori társaiétól?

Válaszolunk a fenti kérdésekre! És mindezt meg is mutatjuk!

Nézőink hol értelmezést hallhatnak az egymást követő jelenetek között, hol annak lehetnek tanúi, hogyan változik egy-egy színpadi helyzet a rendezői instrukció hatására a nyílt színen, hol pedig azt kísérhetik nyomon, hogyan dolgozza fel a történetet a prózai és zenés színház eltérő eszközrendszere.

Előadásunk szórakoztató, interaktív formában gazdagítja a felső tagozatos, valamint a középiskolás diákok ismereteit, de számot tart a különleges színházi csemegét kedvelő felnőtt nézőink érdeklődésére is.

http://www.youtube.com/watch?v=r8ioFlhqTfQ