Próféták a Koma Bázison

Slawomir Mrożek
nyomdokaiban…
PRÓFÉTÁK

Rendező: Vékes Csaba

Bemutató: 2012. április 26. csütörtök
További előadás: április 27. péntek
Helyszín: Koma Bázis: 1158 Budapest, Ady Endre u. 31-33.

Kondíciók:

– Lehet csak előadást nézni. Lehet vacsorázni és előadást nézni. Csak vacsorázni nem lehet. A vacsora minden esetben 900 Ft.

– Ha vacsorázol, 18.45-kor ültetünk asztalhoz. Ha csak előadásra jössz, 19.30-ra várunk.

A székek száma tényleg korlátozott, kérjük, időben jelezzétek részvételi szándékotokat.

Az előadásról
Sára Esztert idézem, aki végigkíséri a próbafolyamatot és naplóbejegyzéseiben rövid összegzést ad az aktuális helyzetről. Második bejegyzésében olvashatjuk:

A Próféták Vékes Csaba értelmezésében egy olyan szöveg, amiben talán a viszonyok lesznek a legfontosabbak. Alapvetően adott egy abszurd szituáció, egy csiki-csuki helyzet, amiből az első perctől kezdve egyértelmű, hogy nem jöhet ki mindenki jól. A kérdés csak az, hogy ki nevet a végén?! Ezért határoz meg mindent a hatalmi harc: ki meddig mehet el ebben a végletekig meg- és felosztott világban, ki áll ki felett és kinek parancsolhat. A viszonyok változnak: az elnyomottban gyűlik a feszültség, az elnyomó egyre jobban sarokba szorul, a döntéshelyzetben levők tanácstalanok és nem marad más számukra csak a végletekben való gondolkodás, a megváltóknak pedig, mondhatjuk, hogy nincs egyéniségük, így totálisan cselekvésképtelenek. Egyik karakter sem meri/tudja/akarja megtenni az egyetlen olyan lépést, ami kiutat jelenthetne, inkább egymásra várnak. Mivel azonban a másik sem cselekszik, nem marad más csak a szó: így mindennek, ami elhangzik óriási jelentősége lesz.