Művészet és mentálhigiéné

Az ISSZK évente megrendezi interaktív programokból és tudományos konferenciából álló Szakmai Napjait. Az esemény idén a Művészet és mentálhigiéné címet viseli: a művészetek nevelésben, valamint a mentális egészség fenntartásában és fejlesztésében játszott szerepét veszik górcső alá 2012. október 17–18. között. A Szakmai Napok keretében képzőművészeti pályázatot is hirdetnek „Lélek-kép” témában. 

Az interaktív napon az érdeklődők a téma kiemelkedő alakjainak programjain vehetnek részt. Antalfai Márta „Az ősz meséje” címmel vezet workshopot, amelyben az önismeretet és mentálhigiénét szolgáló interaktív meseelemzéseknél művészetterápiás feldolgozást is alkalmaz. Vass Zoltán a rajzelemzésről tart előadást, a bOdyssey Project „Test-Odüsszeia” élményterápiáján keresztül a résztvevők kipróbálhatják, hogy milyen az, mikor a színház a nézőkben kel életre. Fekete Anna integratív zenepszichoterápiát bemutató szemináriumot tart, míg Kiss Tibor Cece és Pete Nóra workshopjának középpontjában az integrált kifejezés- és táncterápia áll.

A szakkollégisták műhelyfoglalkozásokat vezetnek: többek között élménypedagógia, drámapedagógia, illetve kreativitás workshopokat. Az interaktív nap zárásaként a MaMaHaSa Társulat jóvoltából mozgásos és pantomimes elemekkel teleszőtt színházzá alakul a Kazinczy utcai épület aulája.

A konferencia-napon plenáris előadások és kerekasztal-beszélgetés is várják az érdeklődőket. A tudományos ülések fő témája a művészeti nevelés, illetve a művészet közoktatásban betöltött helye lesz: hozzászól Illés Anikó, Novák Géza és Deszpot Gabriella is. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői lesznek: Sarkadi-Nagy Szilvia (az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium iskolapszichológusa), Juhász Iván (az Alternatív Közgazdasági Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára és a művészetismereti munkaközösség vezetője), B. Vajda Edit (az Aszódi Javítóintézet művészet-terapeutája) és Derdák Tibor is (szociológus, a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola igazgatója). A beszélgetés moderátora Kiss Virág művészet-terapeuta, a Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatója lesz.

Regisztráció a workshopokra
Részletes program