Kulturális Örökség Napjai az Egyetemi Könyvtárban

Kiállítás látható Pázmány Péter most azonosított pozsonyi magánkönyvtárának köteteiből, megtekinthető a restaurátor-műhely és a digitalizáló-műhely, valamint a könyvtár történetét, gyűjteményét és épületét bemutató túrák indulnak 2012. szeptember 15-én.

A hagyományoknak megfelelően az ELTE Egyetemi Könyvtár idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozatban. Idén kiállítás látható Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárának a budapesti Egyetemi Könyvtárban található, most azonosított állomány-részéből; megtekinthető a restaurátor-műhely Szalaváry Miklós restaurátor vezetésével, a digitalizáló-műhely Cséka György digitalizálási projektvezetővel. Idén is megrendezik a könyvtár történetét, gyűjteményét és épületét bemutató közkedvelt túrát a könyvtár szakembereinek vezetésével.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjét, a nagyszombati egyetemet alapító Pázmány Péter magánkönyvtárának sorsa, melyet végrendeletileg a pozsonyi jezsuita kollégiumra hagyott, régóta foglalkoztatja a történeti kutatást. A kötetek egy része nagy valószínűséggel a pozsonyi Egyetemi Könyvtárban van, a gyűjtemény további részeiről azonban ez idáig kevés adattal rendelkeztünk. Az ELTE Egyetemi Könyvtárának tudományos főmunkatársa, Knapp Éva – egy általa kidolgozott tudományos módszert érvényesítve – az Egyetemi Könyvtár történeti állományában azonosította Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárának ide került állomány-részét. A szenzációs szakmai, irodalom- és könyvtártörténeti tudományos eredmény bepillantást enged az 1607-től végleg Magyarországon, Pozsonyban illetve Nagyszombatban élő és alkotó Pázmány Péter tudományos műhelyébe. A kötetek most először, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából tekinthetők meg nyilvánosan, Knapp Éva szakszerű vezetésével.

Részletes program: http://www.oroksegnapok.hu/index.php?oldal=kereses&leiras=elte+egyetemi+k%F6nyvt%E1r&hol=budapest&x=0&y=0