Hogyan keletkeznek a villámok?

“Egy hétköznapi jelenség rejtélyes háttere: hogyan keletkeznek a villámok?” címmel tart előadást Jánosi Imre, a TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára. Az atomoktól a csillagokig ismeretterjesztő sorozat 2014. október 16-án folytatódik a Természettudományi Karon.

Mindennapos tapasztalat, hogy különösen a heves nyári zivatarok erős égdörgéssel és villámokkal érkeznek. Pontos meteorológiai mérésekből kiderül, hogy nagyon hasonló időjárási körülmények esetén is rendkívül eltérő a villámlás gyakorisága, akár százszoros eltérés észlelhető a villám-aktivitás tekintetében. A légkör-tudomány máig megválaszolatlan kérdése, hogy valójában mi váltja ki a villámokhoz vezető kisülést. Számos hipotézis létezik, kezdve a légköri szennyezések jelenlététől egészen a kozmikus sugárzás meghatározó szerepéig. Az előadás áttekinti a villámokkal kapcsolatos alapvető ismereteket, a mérési eredményekből következő magyarázat-kísérleteket.

A tizedik éve futó sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak.

(Kép: socialphy.com)