Herta Müller: A szavak ördögi köre – Tárlatvezetések

Tárlatvezetések
2012. október 11., 18., 25., 17 óra
Központi Könyvtár – Átrium
Közreműködők: Nádori Lídia, Vágó Marianna, Dragomán György, Vincze Ferenc

A kiállítás megnyitója és Herta Müller felolvasással egybekötött látogatása között három alkalommal kínálunk tárlatvezetést, mégpedig nem a megszokott módon. Munkájuknak köszönhetően a vezetések közreműködői más és más módon, a fordítás, írás, irodalomtörténeti kutatás vagy éppen a drámajáték területével hozzák érintkezésbe Herta Müller életművét, egyedi, személyre szabott koncepciót követve a vezetések során. Ezek súlypontját, tartalmát továbbá lefutását mindig a felkért alkalmi vezető személyes tapasztalatai, tudása, érdeklődési köre határozza meg tehát; ennek köszönhetően a látogatók mindhárom alkalommal teljesen más impulzusokkal, élményekkel és tudásanyaggal gazdagodnak majd.

Dragomán György író Herta Müller életének és munkásságának kiváló ismerőjeként az írónő magyarulLélegzethinta címen megjelent regényének utószavát jegyzi, de a Szívjószág is közel áll a szívéhez.
Tárlatvezetése: október 18.

Vincze Ferenc irodalomtörténész-kritikus, író, az ELTE összehasonlító- és kultúratudomány tanszékén többek között a romániai német kortárs irodalmat kutatja és főként Herta Müller műveinek fogadtatása, az írónő munkássága által kiváltott kritikus visszhangok felől közelít a kiállítás anyagához, különös tekintettel A róka volt a vadász című regényre.
Tárlatvezetése: október 25.

Nádori Lídia műfordító Herta Müller három regényét ültette át magyar nyelvre LélegzethintaA róka volt a vadász és Szívjószág címen. A szövegekkel és értelmezésükkel való intenzív munka érdekes következtetéseket, tanulságokat, felismeréseket hozott magával, amiket a Lélegzethinta kapcsán oszt majd meg a kiállítás látogatóival.
Tárlatvezetése: október 11.

Vágó Marianna különféle kommunikációs és drámajátékos technikák segítségével moderálja a vezetéseket és egyben igyekszik gondoskodni arról, hogy az érdeklődők a lehető legjátékosabb módon, de annál aktívabban találkozzanak, illetve „dolgozzanak” a kiállítás anyagával.
Tárlatvezetése: október 11., 18., 25.

A tárlatvezetésekhez előzetes regisztráció nem szükséges!