Gelléri, Tersánszky: Áthúzva, kitörölve

Az európai városok az emlékezet eleven szövegei. A történeti tudatok nevekbe foglalt elbeszélései rétegződnek bennük egymásra. A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti képviselők indítványára nemrégiben eltüntette Budapest térképéről többek között Károlyi Mihály, Koltói Anna, Szőcs Áron és Mónus Illés nevét, és ugyancsak száműzte a közös emlékezeti térből a kisegzisztenciák két olyan nagyszerű 20. századi íróját, mint Gelléri Andor Endre és Tersánszky Józsi Jenő.

Az ELTE BTK két intézete (Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, Magyra Irodalom- és Kultúratudományi Intézet) mindenkit szeretettel meghív, hogy az egyetem falai között felavassuk a két író arcképét. A magyar irodalom, a magyar kultúra emlékezetéből ők éppen úgy nem hiányozhatnak, ahogyan a köztársaságéból sem. Amikor a városi tér emlékezetéből kitörlik a nevüket, az egyetem küldetése, hogy ne engedje át őket teljesen a felejtésnek.

A program:

Fényképavatás Esterházy Péter, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely, Réz Pál és Takács Zsuzsa részvételével.

Pódiumbeszélgetés Cziglényi Boglárka, Gács Anna, Gintli Tibor, György Péter és Poros András között; moderátor: Schein Gábor.

Helyszín: ELTE-BTK MUK 6-8. 34-es terem