Európa nem válaszol? – Az öreg kontinens napjaink konfliktusaiban

Milyen szerepet játszik az Európai Unió napjaink két legnagyobb konfliktusában, az ukrán krízisben és az Iszlám Állam térnyerésében? Milyen lépéseket tett eddig, és mik a további kilátások – mennyire hibás az ukrán konfliktus eszkalálódásában Európa? Jelenthet-e valós fenyegetést a Szíriában és Irakban egyre nagyobb területeket ellenőrző Iszlám Állam? Az USA-hoz mérten mekkora beleszólása lehet az EU-nak az események alakulásába? Lehet-e egységesen fellépni, vagy a nemzetállamokra bízzuk a cselekvést? Ezekre a kérdésekre keressük a választ meghívott előadóinkkal:

Dr. Lattmann Tamás az Állam- és Jogtudományi Kar oktatója, emellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is oktat nemzetközi jogot. Kutatási területei közé tartozik a nemzetközi konfliktusok joga.

Dr. Vizi Balázs szintén a karon és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is tanít nemzetközi jogot és nemzetközi kapcsolatokat, kutatási területe az európai integráció és a kisebbségek, illetve az emberi és kisebbségi jogok nemzetközi jogi védelme.

Dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. Főbb kutatási területei a biztonsági tanulmányok, a nemzetközi kapcsolatok elmélete, államkudarcok és államépítés; valamint külpolitikai elemzéssel is foglalkozik.