Európa 2020

2014. november 12-én Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének az gazdasági elemzője tart előadást az Európai Unió gazdaságpolitikai koordinációjáról, az ún. európai szemeszterről és az Európa 2020 programról.

Az uniós tagállamok mindegyike elkötelezte magát amellett, hogy teljesíti az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott célkitűzéseket. A tagországok az uniós célok alapján nemzeti célokat határoztak meg. A gazdasági növekedést azonban csak akkor sikerülhet a kívánt mértékben előmozdítani, ha az egyes országok egyéni erőfeszítéseiket célzottan és összehangoltan hajtják végre. Az Európai Unió ezért létrehozta a gazdaságpolitikai koordináció évente ismétlődő ciklusát, az ún. európai szemesztert. Az Európai Bizottság minden évben részletesen elemzi az uniós tagállamok költségvetési, makrogazdasági és strukturális reformokról szóló terveit, és a következő 12–18 hónapra ajánlásokat fogalmaz meg számukra.

Az előadást „Az európai szakpolitikák az EU döntéshozatali rendszerében” című kurzus keretében rendezik, a kurzust Szabó Mátyás, a TáTK Európai Tanulmányok Tanszék oktatója vezeti.