Bárka Színház – A harmadik hullám

Ron Jones tanulmánya és Todd Strasser regénye alapján írta:

Tasnádi István – A harmadik hullám

Rendező: Vidovszky György

Bemutató: 2012. november 10.

Az előadás alapjául egy megtörtént esemény szolgál.
1967-ben, Kaliforniában egy átlagos történelemtanár, Ron Jones azt a kérdést kapta diákjaitól, hogyan lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították:
nem tudtak a tömegmészárlásokról?

Jones egy kísérletbe kezdett, hogy az autokratikus gondolkodásmódot feltérképezze.
Elhatározta hogy kézzelfogható és „interaktív” példákkal mutatja be egy játék formájában a diákoknak, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje. Két hetesre tervezte a kísérletet, amelyben egy diktatúrán alapuló közösséget hozott létre az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta, karszalagokat és jelmondatokat is kaptak a gyerekek.

Az új ideológia jelszavai az “erő a fegyelemből”, “erő a közösségből”, “erő a tettekből” és “erő a büszkeségből” voltak. Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, szabadságukat, egymást kezdték megfigyelni, terrorizálták a “fegyelmezetleneket”, és jelentéseket írtak azokról, akik nem vették elég komolyan a mozgalmat. Jones mint vezető kezdte a valóságérzetét elveszteni. Véget kellett vetni az egésznek. Egy menetet rendezett, melynek jelszava az “erő a megértésből” volt. Közölte a diákokkal, hogy egy átverés áldozatai lettek. Valamint, hogy ostobán “feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért.” Végezetül náci felvonulásokról, koncentrációs táborokról és háborús bűnösök pereiről mutatott nekik sokkoló képeket.
A végén a következő felirat jelent meg: “Mindenkinek vállalnia kell a felelősséget. Senki nem állíthatja, hogy nem vett rész benne.”

A mi előadásunkban szeretnénk felmutatni és a színház élő erejével érzékletessé tenni ezt a folyamatot – ma 2012 Magyarországán. Azt tapasztaljuk, hogy különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok, érdekek miatt a szélsőséges, uniformizált, ideologikus gondolkodás újra megerősödőben van. Ennek a tömeglélektani okait ismerjük. Nem tisztünk politikai, történelmi kérdésekben állást foglalni, de fontosnak tartjuk, hogy veszélyes folyamatokra felhívjuk a figyelmet. És különösen az egyik legveszélyeztetettebb korosztály, a fiatalok számára.

Szereplők:

Dévai Balázs, Szorcsik Kriszta, Kardos Róbert, Varga Anikó, Jerger Balázs m.v., Tóth János Gergely m.v., Horváth Zoltán m.v.,
Kőszegi Marie m.v., Marofka Mátyás m.v., Tolnai Klári m.v.,
Sütő András m.v., Sipos Viktória m.v., Császár Réka m.v.,
Herman Flóra m.v., Árvai Péter m.v., valamint a Keleti István Művészeti Iskola színészképzésének hallgatói.

Jelmeztervező: Szabó Gergely
Díszlettervező: Heike Vollmer (DE)
Zeneszerző: Monori András
Rendezőasszisztens: Gábos Kata
Mozgás rendező: Gyevi-Bíró Eszter

Bővebb információ és jegyvásárlás: http://www.barka.hu/hu/eladasok/uj-bemutatok.html/119.html