Az egyetemek szerepe és finanszírozási kérdései

Az Institute of Ideas és a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet angol nyelvű vitát rendez What is high education about and who should pay for it? címmel. A Battle of Ideas fesztivál hazai eseményét 2012. október 17-én rendezik a BTK-n.  

A Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet idén is részt vesz a Battle of Ideas fesztiválon. Az Institute of Ideas és az MMI angol nyelvű vitáján az egyetemek szerepéről és finanszírozási kérdéseiről lesz szó 2012. október 17-én, a BTK-n. A vita a Nagy-Britanniában évente megrendezett Battle of Ideas vitafesztivál társrendezvénye. A kétnapos fesztivál keretében a kultúra és a közélet számtalan aktuális témájában rendeznek vitákat meghívott szakértőkkel és a közönség bevonásával.

A budapesti vita témája idén az egyetemek szerepe és finanszírozási kérdései. Napjainkban a felsőoktatás több helyütt defenzívába szorul, a recesszió egyre sürgetőbbé teszi a kérdést, hogy hogyan igazolható a „pénznyelő” egyetemek fenntartása – részben az adófizetők pénzéből. A tudósok, különösen a humántudományok művelői egyre gyakrabban tűnnek fel a sajtóban, politikusok nyilatkozataiban elefántcsonttoronyba húzódó, haszontalan dolgokkal foglalkozó különcökként, akik nem vesznek tudomást a munkaerőpiac igényeiről. Meg lehet-e győzni a kormányokat és az adófizetőket, hogy a hosszútávon megszerezhető, megfoghatatlan tudás fontosabb, mint a rövid távú megtérülés? Mi az egyetemi hallgató: öntudatos megrendelő vagy alázatos famulus? És mi az egyetem: diplomagyár vagy a tudás temploma?

A vita résztvevői:

  • Bojár Gábor vállalkozó, az Aquincum Institute of Technology alapítója
  • Farkas Katalin filozófus, a CEU rektorhelyettese
  • Angus Kennedy, az Institute of Ideas külkapcsolatokért felelős vezetője
  • Papp Réka Kinga, a Zöld Pók Alapítvány és a Hallgatói Hálózat aktivistája
  • Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU vendégtanára, a Green Left elnöke

Moderátor:

  • Tim Black újságíró, a spiked Review of Books szerkesztője

A szervezők kérik, hogy jelezzék a Facebookon, ha részt szeretnének venni a vitán.