A hálózatok nyelvésze Budapestre látogat

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán tart előadássorozatot Richard Hudson angol nyelvész. A University College London emeritus professzora saját grammatika-elméletéről, a Word Grammarről, a nyelv társas és kognitív vonatkozásairól, valamint nyelvészet és nyelvpedagógia kapcsolatáról beszél majd négy előadás keretében.

Richard Hudson világszerte elismert nyelvész, olyan kreatív kutató, akinek grammatika-elméleti, szociolingvisztikai és nyelvpedagógiai munkái is jelentősek. Word Grammar nevű elméletének középpontjában a nyelv kognitív hálózatként való felfogása áll. Ebből adódik többek között a mesterséges határok elvetése (például a nyelvi jelentés és az enciklopédikus tudás között), illetve a mondat függőségi nyelvtani, hálózatelvű leírása.

A professzor szerint „.egy nyelvet felfedezni olyasmi, mintha az ember egy hihetetlenül bonyolult épület tervrajzáról próbálna képet alkotni pusztán azzal, hogy bejárja minden zugát. Ha egy zárt ajtóhoz érsz, megkísérelheted kitalálni, hogy mi van a túloldalán. A jó tippek győzelemmel érnek fel, de minden rossz tipp egy új kihívás, tehát mindenképp izgalmas.”

Az előadások nyilvánosak, angol nyelven hangzanak el.

1. Word Grammar and its analysis of word order
2012. március 27. 11:00.
MTA Nyelvtudományi Intézet, 1068 Benczúr u. 33. földszinti előadóterem

2. Word Grammar and other cognitive theories
2012. március 28. 10:30. ELTE BTK, Múzeum krt. 4/A. dékáni kis tanácsterem (1. em., 144).

3. Why education needs linguistics, and linguistics needs education
2012. március 28. 17:00. ELTE BTK, Doktori Kiválósági Központ. Ifjúsági épület, 3. em.

4. Cognitive sociolinguistics
2012. március 29. 16:30. ELTE BTK, Múzeum krt. 4/A. 047.

A professzor előadássorozatát az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” kutatóegyetemi projekt teszi lehetővé, amely az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.