„Felhőben fejlődő tudás” – az iparfejlesztés gazdasági hatásairól tartottak konferenciát a SEK-en

Kevesek számára elérhető, de a jövőt annál inkább meghatározó tudás megosztására gyűlt össze rangos nemzetközi előadócsapat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában november 15-én. A „negyedik ipari forradalomról” szóló szombathelyi konferenciára Európa számos országából érkeztek szakemberek, hogy együtt tekintsék át az ipar és a gazdaság lehetséges technológiai távlatait.

Ilyen volt a PPK-s gólyabál

A Gömbaula múlt hét pénteken átalakult Gatsby házibulijává, persze medence, ingyen pia és tömeg nélkül. A gólyabál témája a húszas évek charlestondivatja volt, amiről bármennyire is azt hihetnénk, hogy unalmas és fantáziátlan, mindenki élvezte. A zene igazodott a témához, pár ezüstszínű lufi is ki volt téve, a fotósok hangulatos képeket készítettek, és a hangsúly igazából a gólyákon volt: mindenki fekete koktélruhában, öltönyben, valamint fejdísszel és boával a karján érkezett.

Ükapáink háborúja – 100 éve történt a caporettói áttörés

Száz éve történt a központi hatalmak által az olasz fronton végrehajtatott legnagyobb volumenű – és egyben a legsikeresebbnek is nevezhető – hadművelet, amely a hadtörténelemben a hegyi terepen való frontáttörés iskolapéldájává vált. A köztudatban caporettói áttörésként vagy 12. (és egyben utolsó) isonzói csataként számontartott akció eredményeként került osztrák–magyar fennhatóság alá többek között az a magyar nemzeti emlékezetben szimbolikus jelentéssel bíró hely is, ahol a mondás szerint minden egyes kőhöz vér tapad: a Doberdó-fennsík.

Nagy Tímea, a sokoldalú olimpikon

Az ELTE Sikerek c. előadás-sorozat legutóbbi vendége Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó volt. A sportoló az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán végzett logopédusként. Könnyed, jó hangulatú előadást tartott csütörtök este az ÁJK-n, melynek során első kézből adta át történetét, és azt is elárulta, miért mossa ritkán az edzőruháját.